Negocieri dure între Grecia şi creditori, la Bruxelles. Politicienii eleni şi teoria conspiraţiei

Ultima actualizare:

    Imagine de la întâlnirea liderilor UE, premergătoare negocierilor cu GreciaFOTO Donald Tusk/Twitter
Imagine de la întâlnirea liderilor UE, premergătoare negocierilor cu GreciaFOTO Donald Tusk/Twitter

Deşi spaţiul european aşteaptă soluţionarea crizei din Grecia pentru stabilizarea zonei euro, poate cel mai important om din comitetul creditorilor, cancelarul german Angela Merkel declară că un acord nu trebuie încheiat cu orice preţ momentan.

Un acord de ajutorare a Greciei nu va fi încheiat cu orice preţ, declară cancelarul Angela Merkel, la sosirea la summitul zonei euro, la Bruxelles, relatează DAP în pagina electronică, citaţi de Mediafax.ro. "Vom purta negocieri dure astăzi şi nu va exista un acord cu orice preţ. Ştiu că nervii sunt întinşi la maximum, dar trebuie să ne asigurăm că avantajele sunt mai mari ca dezavantajele", adaugă ea. Merkel spune că nu se aşteaptă la o poziţie "unanimă" cu privire la Grecia de la miniştrii Finanţelor din zona euro, care au pregătit summitul liderilor din zona euro, subliniind că s-au pierdut "încrederea" şi "fiabilitatea".

Eurogrupul nu vede încă o bază pentru negocieri cu Grecia

Miniştrii Finanţelor din zona euro nu văd, încă, o bază pentru lansarea negocierii celui de-al treilea plan de ajutorare a Greciei, potrivit unui proiect de comunicat al Eurogrupului, relatează Reuters în pagina electronică. Acest text nu a fost validat de către băncile centrale din zona euro şi ar putea să fie transmis ca atare şefilor de stat şi de guverne din zona euro, care se reunesc începând de la ora locală 16.00 (17.00, ora României) la Bruxelles, preluând ştafeta de la miniştrii lor de Finanţe.

Proiectul de comunicat stipulează că modificările cu privire la TVA, pensii şi independenţa Biroului de Statistică al Greciei este necesar să intervină înaintea negocierii unui nou plan de salvare. Este necesar ca Grecia să-şi consolideze programul de privatizare, iar o reducere a datoriei greceşti este exclusă, se arată în document.

Politicieni greci şi teoria conspiraţiei

Lideri politici din cadrul coaliţiei guvernamentale conduse către Syriza (extremă stânga) acuză grupul de ţări condus de Germania, care se opune celui de-al treilea plan de salvare a Greciei, că încearcă să doboare Guvernul condus de Alexis Tsipras, relatează Financial Times (FT) în ediţia online.

Înainte de summitul decisiv al liderilor din zona euro de duminică, o propunere germană ca Atena să iasă pentru o perioadă de cinci ani din zona euro a provocat temeri că Berlinul este puţin interesat de menţinerea Greciei în zona mondei unice. Recalcitranţa unor ţări ca Germania, Finlanda, Slovacia şi ţările baltice exercită o presiune enormă asupra lui Tsipras, care ar urma să-şi remanieze Cabinetul, într-o încercare de a evita o prăbuşire politică la Atena săptămâna viitoare.

"Miza aici este o încercare de umilire a Greciei şi grecilor sau de răsturnare a Guvernului lui Alexis Tsipras", a declarat pentru Mega TV Dimitrios Papadimoulis, un politician din cadrul Syriza, vicepreşedinte al Parlamentului European (PE).

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net