Clinica Mayo din SUA a lansat un studiu, efectuat pe mai mult de 31.000 de persoane din patru state americane, care au primit cel puțin o doză din cele două seruri de la Moderna şi Pfizer. Aceștia au descoperit că vaccinurile au avut o eficiență de peste 80% în prevenirea infecției, la 36 de zile după administrarea primei doze.


Ca urmare, cercetătorii au anunțat că vaccinurile de la Moderna și Pfizer/BioNTech nu sunt eficiente doar în prevenirea simptomelor COVID, ci pot și să împiedice infectările, transmite CNN.
Eficacitatea vaccinului a fost de 75% la 15 zile după prima doză și a ajuns la 89% la 36 de zile după cea de-a doua doză, arată cercetarea, care nu a fost încă analizată și validată de alți specialiști din domeniu.

Medicul Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, a declarat însă că, în ciuda rezultatelor bune obținute după acest studiu, noile variante ale coronavirusului ar putea complica situaţia. Dacă oamenii se infectează cu noile variante COVID, pandemia, în loc să ia sfârșit după obținerea imunității de turmă, poate reizbucni.

 

 
 
Loading...