Noua listă a statelor cu risc epidemiologic a intrat în vigoare: Turcia, SUA și Israel, pe lista roşie

Ultima actualizare:

    Statele Unite ale Americii au intrat pe lista roșie în urma creșterii numărului de cazuri de Covid-19foto: Shuttestock
Statele Unite ale Americii au intrat pe lista roșie în urma creșterii numărului de cazuri de Covid-19foto: Shuttestock

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a intrat în vigoare de duminică. În zona roşie au intrate, între altele, Turcia, SUA şi Israel, în timp ce Olanda şi Malta se află printre ţările care au intrat în zona galbenă, după scăderea numărului de cazuri.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi Hotărârea numărul 59 prin care se propune modificarea HCNSU nr. 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România şi aprobarea Listei cu clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată.

  • În zona roşie au intrat: Turcia, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica şi Sint Maarten.
  • În zona galbenă au intrat: din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Olanda, Malta, Kuweit şi Panama; din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Estonia, Lituania, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda şi Saint Lucia;
  • În zona verde au intrat: Luxemburg, Oman şi Zimbabwe.

Persoanele vaccinate care intră în România din zonele roșii, scutite de carantină

Persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate. De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că, în cazul intrării unor ţări pe listele roşii sau galbene, atât timp cât graniţele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul, astfel că agenţiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii.

Agenţia de turism are doar obligaţia de a asigura prompt serviciile turistice, fie ele de cazare, masă sau, după caz, transport, tururi opţionale, ghid, transfer etc. potrivit ofertei iniţiale, spun reprezentanţii ANAT.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net