6,3 de milioane de oameni au fost evacuaţi de urgenţă din calea uraganului Irma, care a lovit duminică, 10 septembrie, Florida cu viteza de aproape 250 km/h. Însă nu toată lumea a înţeles avertismentele lansate de guvernatorul Rick Scott. Iar unii, mai tupeişti, au profitat să-şi facă poze cu apocalipsa meteo.


24-glob-foto4-85-60.jpg

Merge o bălăceală, ce dacă sunt valuri furioase!

Fata Elenei Cârstea salvează americanii de uraganul Irma

11_foto-1-6coloane-16cm.jpg


Uraganul Irma va trece și prin Florida

Elena Cârstea (54 ani) locuieşte în Florida de aproape 11 ani, alături de soţul ei, Glenn Muttard, şi fetele pe care le-a înfiat de mici, Sanda (20 de ani) şi Adriana, care tocmai a împlinit 18 ani. ”Sanda a ales să intre în Garda Naţională, unde poate fi solicitată să salveze americanii, în caz de situaţii de urgenţă, precum cutremure sau uragane”, ne spunea Elena cu ceva timp în urmă. Pe atunci, nici nu şi-a închipuit că vor ajunge atât de curând să se confrunte cu o astfel de situaţie. 

11_foto-2-25col-9cm.jpg


Sanda, fata cea mare a Elenei Cârstea, s-a înscris în Garda Națională

Elena Cârstea şi-a făcut provizii

”De când am venit aici am prins furtuni, cutremure mari, dar numai sinistrată de uragan nu am fost. A fost o furtună tropicală anul trecut care ne-a afectat doar grădina, acum va fi mai rău. La noi va lovi duminică sau luni. Încă nu ştim dacă ne evacuează sau nu. Dar toată lumea se mută din sud. Şi unde să plecăm toţi? Dacă trece pe lângă noi, mi-e teamă să nu ne zboare acoperişul. Depinde unde loveşte, dar acoperişul sigur îl zboară dacă vine spre est, ne loveşte din plin. Noi ne pregătim. Avem noroc, casa noastră e din beton şi avem şi obloane din metal. Şcolile se închid şi la noi în West Palm Beach, dar Adriana, fata noastră mai mică, este în clasa a Xll - a, a mers azi, au avut zi scurtă, probabil să le facă instructajul… Este stare de urgenţă, iar Sanda este chemată de vineri. Cred că 2-3 săptămâni nu va veni acasă, depinde de cât ţine”, ne-a mărturisit ieri, speriată, solista Elena Cârstea. Artista ne-a mai declarat că şi-a făcut deja provizii de mâncare şi apă, în caz că Uraganul Irma va devasta coasta Floridei. Îşi sună mama, aflată în România, să o liniştească, şi stă cu ochii pe ştirile tv. 

11_foto-3-25coloane-9cm.jpg


Și Adriana, fata cea mică a artistei, calcă pe urmele surorii sale

 

”A lovit în Caraibe, a făcut prăpăd. Nu am putut lua legatura cu cei din insule, avem prieteni acolo. Noi ne-am cumpărat apă de două zile, dar mai avem de luat lămpi cu ulei sau lumânări. E rău. Dacă se întrerupe curentul, nu merge nimic. Glenn îmi spune că deja, sunt cozi uriaşe la benzină”, mai spune Elena. 

Vânt de 220 km/h şi valuri de 4 m

Panică maximă în calea furtunii tropicale Irma, care fusese clasificată, ieri, ca fiind de categoria 5! Cea mai mare furtună din 1928 şi până în prezent a lovit ieri cu vânturi de peste 220 km/h insulele din Caraibe şi Bahamas, apropiindu-se ameninţător de Florida. Uraganul Irma i-a făcut pe localnici să strângă provizii pentru o săptămână şi să îşi baricadeze locuinţele cu scânduri de trei centimetri grosime. 15.000 de suflete trăiesc pe Insulele Virgine, Antigua şi Barbuda. Specialiştii se aşteaptă ca valurile să ajungă la 4 metri înălţime pe fondul răcirii bruşte a temperaturii apei la ţărm. 

Însă greul abia începe. Meteorologii anunţă că vor veni ploi extreme peste Republica Dominicană şi Haiti, în timp ce în golful Mexic se formează uraganul Katia, care momentan are o intensitate redusă şi tot în Atlantic se formează Uraganul Jose. 

Valuri de peste 4,2 metri au năvălit sălbatice asupra localităţii Key West din Florida la primele ore ale dimineţii, în timp ce vânturile de peste 230 km/h smulgeau acoperişuri, culcau palmierii la pământ şi măturau străzile ridicând în aer maşinile ca pe nişte jucării. Furtuna de categoria 4 a impus cea mai mare evacuare din istoria SUA. Însă mii de localnici au ales să rămână în case, în ciuda faptului că le-a fost asigurat transportul către refugii (n.r. vineri 65.000 de oameni au migrat către refugiile din nordul statului, sâmbătă alţi 50.000 au plecat), provizii şi combustibil.

24-glob-foto2-85-50.jpg

A întâmpinat furtuna cu o cască

24-glob-foto3-85-60.jpg

Ia uitaţi, am învăţat să zbor!

Uraganul Irma: trei scenarii de coșmar pentru cei 35.000 de români din Florida

Pe măsură ce uraganul Irma se apropie de coasta Floridei, tensiunea din peninsulă se vede cu ochiul liber. Cea mai mare operațiune de evacuare din istoria SUA este în plină desfășurare iar puterea uraganului se simte din ce în ce mai tare. După zile întregi de făcut calcule, un singur lucru este, acum, sigur: cineva, undeva, va fi lovit în plin. 

La primele ore ale dimineții de sâmbătă, uraganul Irma era clasificat la categoria 5, gonind spre Florida cu rafale de vânt de 257 de kilometri pe oră. Măturase deja insulele din Caraibe și Cuba, acumulând o energie eoliană mai mare decât cea adunată a tuturor celor 14 uragane consemnate anul acesta în Atlantic. Problema este că, acum, Irma va traversa cele mai calde ape ale Oceanului. 

 

irma_harta.png

uraganul irma irma hurricane
Uraganul Irma, surprins din satelit. Se vede că direcția lui este spre statul Florida
Getty Images

Odată ce cursul uraganului Irma se va îndrepta spre nord, acesta se va alinia în lungime mai mult sau mai puțin cu peninsula din Florida. Chiar și la această oră târzie nimeni nu poate să anticipeze care zonă a statului de pe malul Atlanticului va primi o lovitură în plin. Meteorologii nu știu când uraganul Irma spre nord. 

Modelele de hărți meteo întocmite în cursul serii nu au reușit să clarifice mare brânză. În ultimele 24 de ore, uraganul a părut că se întoarce spre vest, scăzând șansele ca orașele de pe coasta de est precum Miami și Fort Lauderdale să fie lovite. În schimb, locuitorii din Naples și Tampa se pregăteau de ce este mai rău. 

Secțiunea din centrul Floridei este îngustă, are o lățime de numai 177 de kilometri. Rafalele de vânt ale uraganului Irma au o circumferință de 96 de kilometri, pornind dinspre ochiul uraganului. Asta înseamnă că o deplasare de numai 80 de kilometri spre est sau vest ar putea face diferența. Ar putea însemna că americanii și mica comunitate de români din Florida ar avea de înfruntat o catastrofă sau doar o zi mai rece și mai ploioasă. 

Începând cu ziua de sâmbătă s-au conturat trei scenarii. 

Scenariul 1: Irma se deplasează spre Coasta de Est, lovind Miami

Zile la rând acest scenariu a fost cel mai plauzibil. Companiile de asigurări deja se pregăteau să anunțe că impactul uraganului Irma va provoca pagube de 200 de miliarde de dolari. Ar fi cel mai mare dezastru din istoria Americii, depășind proporțiile produse de Katrina sau Harvey. 

85% din ținutul Dade din Miami este situat la 3 metri sub nivelul mării, așa că, dacă Irma se va îndrepta spre acea zonă din unghiul potrivit la punctul său maxim, s-a cam terminat. La apogeul său, Irma va provoca valuri înalte de 13 metri, îndeajuns ca să se izbească de țărm și să distrugă zona Miami Beach. 

Slavă Domnului, acest scenariu a devenit mai puțin probabil începând de vineri, datorită faptului că Irma și-a schimbat traseul neașteptat, îndreptându-se spre sudul insulelor Bahamas. 

 

miami.png

uraganul irma irma hurricane
A fost cea mai mare operațiune de evacuare din istoria SUA. Peste 6 milioane de oameni vor fi afectați de urmările uraganului Irma
Foto: Getty Images

Un centru de înaltă presiune asupra Atlanticului a impulsionat mai puternic circulația uraganului, fapt care demonstrează cât de delicată este de făcut o prognoză meteo și de ce toate opțiunile rămân pe masă.

Cu toate acestea, Serviciul Național de Meteorologie din Miami nu-și asumă niciun risc. Vineri, a trimis un avertisment înfricoșător care spunea că "locațiile ar putea fi nelocuibile pentru săptămâni sau luni", în urma unei lovituri directe.

Scenariul 2: Irma lovește mai întâi partea de sus a Floridei Keys, apoi se îndreaptă spre centru

La o primă vedere, pare teribil să speri că uraganul Irma ar putea să se îndrepte spre centrul Floridei. Dar, pe de altă parte, ar putea să fie o veste bună, cumva, pentru că s-ar limita proporțiile pagubelor pe care ar putea să le provoace. 

Parcul Național Everglades constituie o barieră naturală împotriva uraganelor, așa că, dacă Irma se îndreaptă spre acea zonă, o mare parte din energia sa va fi disipată. 

 

florida5.png

uraganul irma irma hurricane
Uraganul Irma a ajuns, deja, în zona de coastă a Floridei. Meteorologii cred că uraganul va ajunge la categoria 4
Getty Images

Cu toate acestea, pentru mai multe zone din Florida Keys, Irma va însemna o catastrofă, deoarece valurile Oceanului se vor ridica la 5 metri. Totul va fi sub apă iar cei care au ales să rămână în acea regiune are șanse mici de a supraviețui impactului. 

Odată ce Irma se va muta spre interior, ar putea determina 
ieșirea din matcă a râului Okeechobee. Acest lucru s-a mai întâmplat în anul 1928, cauzând moartea a sute de oameni. 

Scenariul 3: Irma lovește mai întâi Key West, apoi traversează zona până la coasta de vest a Floridei

Deși toată atenția s-a concentrat pe Miami, în realitate, Tampa Bay este cea mai vulnerabilă zonă a americanilor atunci când vine vorba de uragane. În 2010, s-au efectuat o serie de simulări, cu privire la urmările ce ar putea fi produse de un uragan de categoria 5. Rezultatele au fost șocante: peste 500.000 de locuințe ar fi distruse și peste 2000 de oameni și-ar pierde viața. Ar fi un bilanț peste pagubele cauzate de Katrina. 

Ultima ciocnire cu un uragan, în Tampa Bay, a avut loc în 1921. Și vorbim de un uragan de categoria a treia iar orașul avea 50.000 de locuitori. Astăzi, populația a crescut la 3 milioane. 

 

florida6.png

uraganul irma irma hurricane
Un bărbat așteaptă să se dezlănțuie iadul. Uraganul Irma se îndreaptă cu toată forța spre Florida
Getty Images

Geografia unică a golfului (n.r. „bay” tradus în română) va concentra și va spori puterea furtunii care se va ridica la 9 metri în unele zone. 

Din păcate, șansele ca acest scenariu să devină realitate sunt cele mai mari. Meteorologii se așteaptă ca Irma să stea mai mult deasupra apei oceanului Atlantic după ce va trece peste Cuba, ameliorându-și puterea și crescând șansele ca direcția sa să fie spre Tampa Bay. În condițiile în care Irma este atât de mare, aproape toată Florida va avea de suferit de pe urma rafalelor sale. 

***

Există și posibilitatea ca Irma să stea mai mult deasupra Cubei decât se așteaptă meteorologii, așa că ar putea să slăbească în intensitate, reducând severitatea celor trei scenarii de mai sus. Dar, desigur, Cuba va fi cea care va achita „nota de plată” de pe urma uraganului Irma. 

Cetățenii din Florida, implorați de autorități să fugă din calea uraganului Irma

florida2.png

uraganul irma irma hurricane
Brian Kochendorfer și Andrea Sensecqua pun saci plini cu nisip în jurul casei lor, pregătindu-se de efectele devastatoare ale uraganului Irma
Getty Images
Citeste tot despre: 

Mobilizare fără precedent în Florida! Autoritățile au mers din ușă în ușă pentru a-i avertiza pe oameni de impactul puternic pe care îl va avea masivul uragan. Au fost cazuri în care cetățenii au fost implorați să-și părăsească locuințele. „Casa mea e aici de 53 de ani și nu a fost luată de vânt”, spunea Chris Quarno, unul dintre locuitorii care nu au de gând să își găsească un adăpost și să își părăsească domiciliul.

florida.png

uraganul irma irma hurricane
Acesta este traseul uraganului Irma, în următoarele zile
Getty Images

A trecut prin cinci uragane, știe la ce se expune, dar nu îi pasă. Mai multe mesaje au fost vopsite cu graffiti pe pereții caselor celor care au decis să înfrunte puternicul uragan. „Împușc dacă te apropii să furi”, este unul dintre ele. 

florida3.png

uraganul irma irma hurricane
Junior Lopez și unchiul său Jose Lopez încearcă să monteze niște placaje de lemn pentru a proteja ferestrele restaurantului pe care îl dețin în Fort Meyers, Florida
Getty Images

Mii de mașini au format coloane interminabile pe autostrăzile care duc spre nordul statului american. Sâmbătă dimineață, uraganul Irma a fost retrogradat la categoria 4 atunci când a lovit arhipelagul cubanez Carnaguey dar, imediat puterea lui a fost revizuită la categoria 5. 

florida1.png

uraganul irma irma hurricane
Aceasta este cea mai mare operațiune de evacuare din calea unui uragan. Autostrăzile din sudul Floridei erau înțesate de mașini care se îndreptau spre nord
Getty Images

Irma s-a apropiat de sudul Californiei după ce a ucis 24 de oameni în insulele Caraibe în această săptămână. Se estimează că uraganul va lovi Florida Keys în dimineața zilei de duminică dar va ocoli la mustață Miami. Asta nu înseamnă că rezidenții de-acolo vor fi feriți de urmări. 

florida4.png

uraganul irma irma hurricane
Rezidenții fac cozi interminabile pentru a se aproviziona cu combustibil
Getty Images

La stațiile de benzinărie se puteau vedea cozi formate chiar și din peste 70 de mașini. Una dintre marile îngrijorări ale autorităților este ca nu cumva locuitorii să fie prinși în mașini pe autostrăzi în timpul uraganului. 

 

Resortul de lux deținut de soțul Pippei Middleton, sub apă în urma uraganului Irma

eden_rock.jpg

Eden Rock
foto: Facebook
Citeste tot despre: 

Un fotograf local pe nume Kevin Barrallon a postat pe rețelelele de socializare câteva fotografii cu hotelul și plaja deținute de James Matthews și familia sa. În imaginile respective, hotelul apare înconjurat de apă, în timp ce plaja și amenajările din fața hotelului sunt sub apă.

Vezi mai multe fotografii cu resortul familiei Middleton - Matthews afectat de uragan!

Ăsta-i Sfârşitul Lumii! Uraganul Irma a făcut ravagii

16-foto1-6col-200-h_53752500.jpg

fotografii: Guliver/Gettyimages/EPA

„A venit sfârşitul lumii!”, asta era pe buzele tuturor locuitorilor de pe insula St. Martin. Nici o casă nu  a mai rămas în picioare şi 60% dintre localnici au rămas fără adăpost. Un copil de doi ani a fost strivit sub dărâmături, în timp ce părinţii încercau să scape din calea urgiei. Autorităţile anunţau ieri un bilanţ îngrijorător: cel puţin 20 de persoane au pierit şi peste 1.400 au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pe partea franceză a insulei St. Martin şi-au pierdut viaţa zece persoane.

Vântul a lovit insulele cu viteze de 298 km/h

Antigua, Barbuda, Turks şi Caicos, St. John, Republica Dominicană şi Haiti au simţit la rândul lor urgia apocaliptică. Organizaţia Naţiunilor Unite şi Crucea Roşie anunţau ieri că 49 de milioane de suflete se află în calea uraganului care se îndreaptă necruţător către Florida.

16_pozute1515.jpg

Uraganul Irma este cea mai mare furtună înregistrată din 1928 până azi; Cantităţi însemnate de precipitaţii au căzut peste insule; Vânturile de aproape 300 km/h au distrus tot ce au întâlnit în cale în St. Martin

 

Este posibil ca Irma să ajungă un uragan de categoria 4 după ce ajunge pe uscat, însă localnicii sunt pregătiţi după ce autorităţile i-au obligat să facă provizii pentru cel puţin trei zile. Staţiuni întregi, sute de case, hoteluri şi ambarcaţiuni de lux au fost distruse complet de furtuna tropicală care a fost comparată de specialişti cu uraganul San Felipe, din 1928, care a lovit insula Guadalupe, Porto Rico şi Florida ucigând 2.784 de oameni. Pagubele produse de uraganul Harvey care a lovit Texasul săptămâna trecută şi cele produse până acum de uraganul Irma sunt evaluate la peste 2,7 miliarde de dolari.

Miliardarul Richard Branson, prins de urgie

 

Uraganul Irma a lovit în paradisul bogaţilor. Insulele Virgine americane şi britanice au fost grav lovite de vânturi de peste 250 km/h. Miliardarul Richard Branson, patronul Virgin, s-a ascuns împreună cu familia în crama vilei sale de pe insula Necker. 80% din insulă a fost răvăşită de furtună. Însă el nu e singurul bogătaş afectat de furtuna apocaliptică. Proprietăţile lui Donald Trump, Oprah Winfrey, Johnny Depp, Mick Jagger, Keith Richards, Roman Abramovici, David Copperfield şi Bruce Willis urmau să dea piept ieri cu vânturile sălbatice.

A salvat din inundaţii rochia de mireasă 

16-foto7-45-60.jpg

Kyle Parry s-a întors cu barca în casa distrusă

 

Pompierul texan Kyle Parry, de 35 de ani, din Lumberton, a reuşit să salveze din casa inundată cel mai important obiect: rochia de mireasă a logodnicei sale Stephanie Hoekstra. El a aşteptat mai bine de patru zile până când apele aduse de uraganul Harvey  - ce a distrus peste 60.000 de locuinţe şi a ucis peste 50 de persoane - au mai scăzut.

 

 

Ce dezastru a lăsat în urmă uraganul Irma! Imagini de coșmar

Citeste tot despre: 

Trei români sunt dispăruţi după ce uraganul Irma a măturat mai multe insule din Caraibe. Ei se aflau pe insula Saint-Martin, iar rudele nu mai reuşesc să ia legătura cu ei de mai bine de 10 ore. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, joi dimineaţă, că are în atenţie cazul celor trei români care nu mai pot fi contactaţi de către familii şi că a făcut demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de uraganul Irma.

 • uraganul irma
  Barbuda a fost pur și simplu devastată de uraganul Irma. 60% din populația insulei a rămas pe drumuri
  Foto: Twitter
 • uraganul irma
  O mașină de poliție patrulează pe străzile orașului Fajardo, din Puerto Rico, în timp ce uraganul Irma lovește cu putere
  Getty Images
 • Mai multe operațiuni de salvare au fost inițiate în Puerto Rico
  Getty Images
 • uraganul irma
  Așa arată un hotel din St. Marten după impactul inițiat al uraganului Irma
  Foto: Twitter
 • Străzile din St. Marten, distruse de uraganul Irma
  Twitter
1/5

„E pur și simplu dezastru! Barbuda este pur și simplu rasă de pe fața pământului. Locuințele au fost făcute praf. Efortul de a le reconstrui ne va costa peste 150 de milioane de dolari. Practic, trebuie sa reconstruim toată infrastrictura, telecomunicațiile, drumurile. Hotelurile de pe insulă au fost demolate”, a declarat premierul micuței insule Gaston Browne.

uragane.png

uraganul irma
Uraganul Irma este urmat de o furtuna tropicală Jose, care se formează în Golful Mexic. Este pentru prima oară în ultimii șapte ani când, în zona Atlanticului, se formează trei uragane aprpape în același timp
Foto: Getty Images

Imaginile surprinse cu drona arată un peisaj sumbru. Totul este sub ape. Doi copilași de 2 ani și mama lor au fost uciși în timp ce încercau să scape dintr-o clădire. Bărcile din porturi erau aruncate unele peste altele. În Puerto Rico, jumătate din populația de peste 3 milioane de locuitori a rămas fără curent iar râurile și-au ieșit din matcă în centrul și în nordul insulei. „Proporțiile acestei catastrofe sunt de neimaginat”, a spus guvernatorul Puerto Rico, Ricardo Rosselo. 

„Avem de a face cu cea mai mare furtună din istoria SUA. Este un monstru, fugiţi!”, a fost mesajul guvernatorului Scott şi al preşedintelui Donald Trump. Însă pentru unii calamitatea a fost un prilej de bucurie: şi-au scos umbrelele la plimbare, s-au plimbat cu mânecuţe şi colaci de salvare pe stradă, au făcut un adevărat carnaval cu prilejul... Apocalipsei meteo. Şi evident orice nebunie merită pozată. Aşa că reţelele sociale s-au umplut de poze simpatice cu cei care luau peste picior uraganul.

Pagubele pe care le produce Irma în SUA sunt evaluate la peste 180 de miliarde de dolari. Firmele de asigurări se pregătesc de un şoc, având în vedere că vor trebui să plătească sume cuprinse între 50 şi 80 de miliarde pentru proprietăţile distruse. În Caraibe au murit peste 25 de persoane, 1.200 au fost rănite şi 600.000 au rămas fără locuinţe. Crucea Roşie a avertizat că va urma un dezastru umanitar. În Miami, Tampa Bay, Key West şi alte localităţi nivelul apei va creşte cu până la 5 metri, localităţile fiind acoperite de ape.

Dezastru de neimaginat în Cuba

24-glob-foto6-90-70-h_53758991.jpg

Aşa arăta Havana la câteva ore după trecerea uraganului Irma

 

Sâmbătă, 9 septembrie, uraganul Irma a lovit Cuba. Autorităţile au comparat dezastrul cu cel din 1932, când autorităţile comuniste au cerut evacuarea a peste 4 milioane de oameni. Havanna a fost îngropată subt 4,6 metri de apă şi staţiuni întregi transformate în munţi de ruine. Insulele Antigua şi Barbuda sunt de nelocuit din cauza distrugerilor. Sinistraţii din Bahamas, Porto Rico, St. Martin şi Turk şi Caicos au fost evacuaţi din zonă de bombardierele C-130. Mexicul se aşteaptă să fie lovit a doua oară de un dezastru natural: după cutremurul de acum câteva zile de 8,2 grade care a luat viaţa a peste 100 de oameni, ţara aşteaptă să fie lovită de uraganul Jose.

 
 
Loading...