ONU, anchetă independentă referitoare la posibile crime comise în timpul conflictului de 11 zile dintre Israel şi Hamas

Ultima actualizare:

    Esplanada Moscheilor a fost din nou scena unor violențe cum rar s-au mai văzut în ultimii aniFoto: AFP
Esplanada Moscheilor a fost din nou scena unor violențe cum rar s-au mai văzut în ultimii aniFoto: AFP

Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a anunțat joi, 27 mai, că lansează o investigaţie internaţională referitoare la posibile crime comise în timpul conflictului de 11 zile între Israel şi gruparea islamistă Hamas. Prin votul a 24 de state pentru şi nouă împotrivă, cu 14 abţineri, consiliul de 47 de membri a adoptat o rezoluţie propusă de Organizaţia de Cooperare Islamică (OIC) şi delegaţia palestiniană la Naţiunile Unite.

 270 de palestinieni au murit în urma conflictelor recente în Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est, inclusiv 68 de copii, în timpul violenţelor din această lună. Majoritatea au fost ucişi în Gaza, potrivit news.ro.

Ancheta independentă va avea un mandat larg de a analiza toate presupusele încălcări, nu doar în Gaza şi în Cisiordania ocupată, ci şi în Israel, în timpul ostilităţilor care au fost oprite de armistiţiul din 21 mai. Michelle Bachelet, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, a declarat anterior consiliului că atacurile israeliene asupra Gaza ar putea constitui crime de război şi că Hamas a încălcat dreptul internaţional umanitar prin tirurile de rachete asupra Israelului.

Israel a anunțat că nu va coopera în timpul anchetei

Israelul a respins rezoluţia adoptată de forumul de la Geneva şi a spus că nu va coopera.

”Decizia ruşinoasă de astăzi este încă un alt exemplu de flagrantă obsesie anti-Israel a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o declaraţie în care acuză forumul că albeşte ”o organizaţie teroristă genocidă”.

Ministerul de Externe al Israelului a declarat că forţele sale au acţionat ”în conformitate cu dreptul internaţional, în apărarea cetăţenilor noştri de tirul de rachete fără discriminare al Hamas”.

Un purtător de cuvânt al Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, a numit acţiunile grupului ”rezistenţă legitimă” şi a solicitat ”măsuri imediate pentru a pedepsi” Israelul.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net