ONU, zguduită de scandaluri sexuale! Zeci de angajate, agresate și violate de superiori

Ultima actualizare:

    Zeci de angajate ale ONU au mărturisit că au fost adresate, hărțuite sexual sau violate de superioriFoto: Getty
Zeci de angajate ale ONU au mărturisit că au fost adresate, hărțuite sexual sau violate de superioriFoto: Getty

Zeci de angajate în instituțiile Oganizației Națiunilor Unite au mărturisit că au fost agresate sau hărțuite sexual de superiori timp de mai mulți ani. Majoritatea victimelor se tem să-și spună povestea, de teamă de a nu-și pierde locul de muncă sau din cauza represaliilor, fiindcă agresorii sunt persoane influente, de neatins de Justiție.

Angajatele confruntate cu agresiuni, hărțuiri sexuale sau chiar viol au declarat pentru The Guardian, sub protecția anonimatului, că în interiorul Națiunilor Unite s-a format un adevărat sistem al tăcerii în cazurile scandalurilor sexuale.

Situația este cât se poate de gravă, astfel de cazuri fiind înregistrate în instituții ONU din zece țări. În realitate, probabil mult mai multe femei se confruntă cu hărțuiri, dar fie unele acceptă șantajul, fie le este teamă să vorbească public sau regulamentul intern este cel care limitează angajaților declarațiile publice.

Dintre victimele care și-au găsit curajul de a vorbi, 15 au mărturisit că s-au confruntat cu hărțuiri și agresiuni sexuale în ultimii cinci ani. O femeie spune că a fost violată de un superior din cadrul ONU în timp ce lucra într-o locație izolată. Pentru că a raportat violul, femeia și-a pierdut locul de muncă și viza și a stat șapte luni în spital din cauza stresului și a traumei suferite. Reprezentanții ONU au deschis o anchetă care să investigheze cazul, dar, cu toate că femeia a avut și probe medicale ale actului sexual nedorit, tot nu s-a atins nimeni de agresor. Conform declarațiilor victimelor, toți cei implicați în astfel de infracțiuni ocupă în continuare posturile superioare în organizație.

Digi24 relatează că o investigație dezvăluie și numeroase acuzații de viol și abuz sexual asupra minorilor comise chiar de membrii forțelor de menținere a păcii, din Republica Centraafricană. Noul secretar general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus jurnaliștilor că este „ferm” în gestionarea acestei probleme „care este, de asemenea, despre paritatea de gen și balanța puterii.”

Astfel de scandaluri sexuale care acum au ieșit la surpafață, nu fac decât să știrbească imaginea și așa tot mai puțin favorabilă a ONU și riscă să își piardă credibilitatea într-un context internațional foarte agitat.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net