Până unde s-a ajuns de teama coronaviruslui. În China se spală banii la propriu

Ultima actualizare:

    Banii proveniţi din zonele de risc vor fi dezinfectaţi sau distruşi. Banca Populară Chineyă va emite numerar nou, necontaminatfoto: captura CNN BUSINESS
Banii proveniţi din zonele de risc vor fi dezinfectaţi sau distruşi. Banca Populară Chineyă va emite numerar nou, necontaminatfoto: captura CNN BUSINESS

China ia măsuri extreme pentru combaterea coronavirusului: au început să spele banii. Oficialii Băncii Populare Chineze au anunţat că vor începe curăţarea efectivă a banilor aflaţi în circulaţie, pentru a opri răspândirea virusului ucigaș.

Virusul misterios din China care a ucis peste 1.800 de oameni și a îmbolnăvit alți peste 73.000  bagă banii în carantină. Oficialii Băncii Centrale Chineze (Banca Populară Chineză (BPC)) au anunțat că vor fi dezinfectați cu lumină ultravioletă sau la temperaturi ridicate, apoi să îi depoziteze pentru şapte până la 14 zile înainte de a-i da clienţilor. Virusul COVID-19 poate fi eliminat şi cu dezinfectanţi comuni, care pot fi folosiţi în special pentru monede, potrivit CNN.

Banii care provin din zonele cu risc mare de infecţii, precum spitale sau pieţe, vor avea un „tratament special” şi vor fi trimişi către banca centrală pentru a nu fi recirculaţi. Acolo ar putea fi distruşi, mai degrabă decât să fie dezinfectaţi.

Nu va fi însă un deficit de lichidități pe piață, banca va emite sume mari de numerar nou, neinfectat. În luna ianuarie, banca a alocat 4 miliarde de yuani (aproximativ 573,5 milioane USD) în noi bancnote către Wuhan, orașul chinez unde a început focarul, se arată într-un comunicat de presă al guvernului, remis sâmbătă.

Suspendarea  transferurilor de numerar

Alte măsuri luate de BPC includ suspendarea transferurilor de numerar fizice între provinciile afectate, pentru a limita posibilitatea transmiterii de virus în timpul tranzitului de numerar.Nu este clar cât ar putea fi de ”infectați” banii din China, însă s-a constatat că virusul moare cel mai devreme după câteva ore pe suprafețe.  Majoritatea oamenilor din centrele urbane nu folosesc oricum numerar aplicațiile de plată pentru mobil fiind omniprezente.

Cât de murdari sunt banii

Conform unui studiu realizat în 2017 în New York, banii pot fi incredibil de murdari. Fiecare dolar, trecut de la persoană la persoană, eșantionează un pic din mediul din care provine și-l transmite către următoarea persoană. Lista ”lucrurilor” găsite pe bancnotele de dolar american cuprinde: ADN de la animalele noastre de companie, urme de droguri, bacterii și viruși.  Asta nu înseamnă că numerarul este de fapt periculos pentru sănătatea noastră. Transmiterea bolilor legate de bani este rară și nu au apărut focare majore de boală de la bancomate.

Covid-19 poate rezista pe suprafețe până la nouă zile. Acesta este motivul pentru care în clădirile din zonele afectate se dezinfectează în mod regulat butoanele liftului, mânerele ușilor și alte suprafețe atinse în mod obișnuit.

Ce măsuri a mai luat China pentru stoparea Covid-19

De când focarul a început la Wuhan în decembrie, s-a răspândit în 28 de țări și teritorii, stârnind restricții de călătorie și măsuri de urgență la nivel mondial.

Pentru a limita răspândirea virusului, autoritățile chineze au implementat o serie de alte măsuri drastice, inclusiv plasarea a 60 de milioane de persoane în izolare totală sau parțială.Oamenilor nu le este frică să atingă banii, ci doar se tem că riscă infecția, așa că mulți au rămas acasă în ultimele săptămâni, aventurându-se doar să cumpere produse alimentare.Chiar și atunci când ies, se înfășoară în plastic de protecție; Călătorii la o stație de tren din Beijing în această săptămână au fost văzuți purtând mănuși de plastic de unică folosință, capace de duș, viziere din plastic cu față completă și chiar poncho-uri din plastic cu tot corpul.

Oamenii muncesc de acasă

Blocarea și stoparea afacerilor au influențat și economia chineză, cu un avertisment că focarul ar putea costa China 62 milioane de dolari. Experții avertizează că, în cazul în care întreprinderile se închid în întregime, în imposibilitatea de a supraviețui suspendărilor prelungite, ar putea duce la concedieri în masă și șomaj.Astfel, milioane de oameni încep să își reia munca - în siguranța apartamentelor lor, în ceea ce poate fi cel mai mare experiment din lume privind munca din casă.Între timp, experții chinezi și internaționali continuă să lucreze împreună pentru a afla mai multe despre virus și pentru a conține răspândirea acestuia. Duminică, o echipă de OMS și experți internaționali au ajuns la Beijing pentru o misiune comună cu omologii lor chinezi, pentru a analiza datele și a stabili următorii pași atât pentru China cât și pentru lume.

 Noile măsuri, anunțate de Banca Populară Chineză sâmbătă, privind spălarea sau distrugerea ganilor urmăresc să stopeze răspândirea virusului, cunoscut oficial drept Covid-19.

Citeşte şi:

Câţi bani pierzi dacă îi ţii la bancă

Coronavirusul face tot mai multe pagube economice. Ce probleme are gigantul Apple

Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net