Povestea tragică a studentului arestat în Coreea de Nord pentru că ar fi încercat să fure un afiş de propagandă a făcut înconjurul lumii. Repatriat în 13 iunie, Otto Warmbier (22 de ani) a murit în braţele părinţilor după o săptămână.


Otto a fost înapoiat familiei în stare vegetativă, incapabil să comunice cu familia sa. La trei luni de la moartea fiului lor, Cindy și Fred Warmbier au făcut dezvăluiri şocante.

Studentul american închis în Coreea de Nord pentru furtul unui afiș a murit

otto_warmbier_2.jpg

otto warmbier coreea de nord
Otto Warmbier, studentul închis în Coreea de Nord, a decedat în urma traumelor suferite în detenție
Foto: AFP

Otto a fost înapoiat familiei în stare vegetativă, incapabil să comunice cu familia sa din cauza unor leziuni neurologice, precizează Daily Mail. Acum, părinții băiatului, devastați de pierderea fiului lor, dau îl acuză pe disctatorul Kim Jong-Un și regimul său pentru uciderea lui Otto.

„Tortura la care a fost supus fiul nostru de către nord-coreeni nici nu se compară cu tortura pe care o resimțim prin pierderea lui”, au mărturisit îndurerați părinții lui Otto. După anunțul familiei, președintele american, Donald Trump, a emis un document oficial în care a transmis sincere condoleanțe părinților, menționând că Otto „a fost ultima victimă a Coree de Nord”.

Părinții lui Otto se simt într-o oarecare măsură liniștiți că măcar și-au putut conduce fiul pe ultimul drum, dar regretă amarnic faptul că nu i-au mai putut aude măcar o dată glasul. Otto a fost trimis acasă într-o stare atât de gravă, încât nu a putut auzi, simți, vedea sau rosti vreun cuvânt celor care l-au vizitat la spital.

Otto Warmbier a fost student la Universitatea din Virginia, în luna ianuarie a anului 2016, acceptând să meargă într-o călătorie de studiu în Coreea de Nord. În ultima zi a șederii sale în statul totalitar, Otto a fost acuzat de autorități că a încercat să fure un afiș propagandistic din camera de hotel, fiind condamnat inițial la 15 ani de muncă silnică. Gestul tânărului a fost considerat un afrond la adresa regimului nord-coreean, primind pedeapsa maximă.

otto_warmbier_1.jpg

otto warmbier coreea de nord
Tatăl lui Otto Warmbier
Foto: AFP

Diplomații americani au încercat de atunci să obțină amnistia băiatului, dar au reușit repatrierea acestuia abia după 17 luni de detenție. Aici, se preconizează că ar fi fost supus unui tratament inuman, fiind torturat și drogat cu medicamente care l-au afectat pe plan psihic și în cele din urmă, întregul organism i-a cedat.

 

Într-un interviu acordat Fox News, părinţii tânărului au dezvăluit că Otto nu era în comă când a ajuns în SUA: „Să spui că era în comă este nedrept. Se mișca, se zbătea violent și scotea niște sunete inumane”, a declarat tatăl tânărului.

untitled.jpg

otto student parinti mort coreea
Părinţii tânărului au dezvăluit că Otto a fost torturat în Coreea de Nord
captură Youtube

 

"Otto a ajuns acasă ras în cap, orb, surd, cu brațele și picioarele „complet deformate” și avea o cicatrice uriașă pe picior. Părea că cineva a luat un clește și i-a rearanjat dinții în gură. Otto a fost torturat în mod sistematic și a fost rănit intenționat de Kim și regimul pe care îl conduce”, acuză părinții studentului. Tatăl lui Otto a adăugat: "Coreea de Nord nu este o victimă, cei de acolo sunt terorişti. L-au torturat şi i-au făcut rău intenţionat. L-au ucis pe Otto".

gettyimages-699738310.jpg

otto student parinti mort coreea
La funeraliile tânărului de 22 de ani au participat sute de oameni. Părinţii au fost distruşi de durere
foto: Guliver/Getty Images

 

Aceștia mai susțin și că Otto a fost eliberat pentru că regimul de la Phenian nu a vrut ca acesta să moară pe teritoriul lor.

Pe de altă parte, un ziar local din SUA contrazice afirmațiile părinților lui Warmbier și prezintă un raport al medicului care a declarat decesul. Conform acestui raport, Otto Warmbier prezenta câteva semne minore pe corp, însă nimic care să indice faptul că a fost torturat.

The Cincinnati Enquirer îl citează pe medicul legist din Hamilton County, care susține că dantura lui Warmbier era intactă și că pare să fi murit din cauza lipsei de oxigen în creier.

A fost repatriat după 17 luni de detenţie

Otto Warmbier a fost student la Universitatea din Virginia, în luna ianuarie a anului 2016, acceptând să meargă într-o călătorie de studiu în Coreea de Nord. În ultima zi a șederii sale în ţara condusă de Kim Jong-Un, Otto a fost acuzat de autorități că a încercat să fure un afiș de propagandă din camera de hotel. Gestul tânărului a fost considerat un afrond la adresa regimului nord-coreean, primind pedeapsa maximă. El a fost acuzat de „crimă împotriva statului”, fiind condamnat într-un proces public la 15 ani de muncă silnică.

Vezi aici imagini din procesul tânărului, dar şi momentul în care a fost repatriat

 
 
Loading...