Patru români au fost răniţi în atentatele de la Bruxelles

Ultima actualizare:

    Atentate teroriste Bruxelles: 4 români se află printre răniţi, dintre care unul minor foto: twitter
Atentate teroriste Bruxelles: 4 români se află printre răniţi, dintre care unul minor foto: twitter

Capitala europeană este sub teroare. Trei români au fost răniţi în atentatele de marţi dimineaţa (22 martie) din Bruxelles, potrivit Digi24. Trei explozii au avut loc în capitala Belgiei, două dintre ele au avut loc în aeroportul Zaventem, iar o alta la metrou. Doi dintre români se află în continuare în spital, un al treilea a fost externat. Al patrulea român rănit este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei.

UPDATE ORA 22.30 MAE informează că un al patrulea român se află printre răniţii din Bruxelles. Este vorba despre un minor, care a fost transport la spital, potrivit Digi24.

Ministerul Afacerilor Externe transmite că, potrivit informaţiilor deţinute la acest moment,  există confirmarea faptului că trei cetăţeni români au fost răniţi  în atentatele care au avut loc marţi, 22 martie, la Bruxelles. Dintre aceştia, doi cetăţeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat. Consuli din cadrul ambasadei României la Bruxelles urmează să îi viziteze pe cetăţenii români spitalizaţi.

Claudiu Rusu, un tânăr student român, locuieşte de 6 ani la Bruxelles. În momentul atentatelor teroriste, acesta se afla la aeroport cu un grup de studenți și profesori, urmând să plece către Lisabona. El a povestit cum s-a petrecut toată deflagraţia printr-o intervenţie telefonică la Digi24.

''Şocul a fost foarte mare. A fost ceva de groază. În momentul în care mă aflam la aeroport, la check-in, a explodat prima bombă. A doua bombă a explodat când ne-am adăpostit la cafeneaua din aeroport. M-am speriat, mi-a fost frică să nu tragă cineva cu mitraliera. A doua bombă care a explodat a distrus peretele din sticlă, iar din el au început să cadă cioburi care m-au rănit la cap. Am ieşit pe picioarele mele din aeroport. Am mers până la cel mai apropiat spital unde am fost cusut și mi-au pus două copci la nivelul craniului. Trebuia să plec cu un grup şcolar spre Portugalia. Eram cu cadrele didactice şi colegi. Eu eram singurul român din tot grupul, în afară de mine nu ştiu dacă au mai fost şi alţi români răniţi'', a mărturisit şocat tânărul.

Printre răniţi se află şi o femeie din Constanţa. Cristina Călințaru, directorul economic al Autorității Navale Române, a fost rănită, marți, 22 martie, în urma exploziilor din aeroportul Zaventem din Bruxelles, scrie Adevărul.ro.

"Directorul economic al ANR se afla în drum spre Lisabona și trebuia să facă schimb de avion, dimineață, la Bruxelles. A fost contactată de ambasadă și se încearcă în această seară să ajungă la ea. Se află internată la Spitalul Militar, care se află la aproximativ 20 de kilometri de Bruxelles. Este lovită la picior. A fost în stare de șoc datorită a ce s-a întâmplat în jurul ei. Din fericire, situația nu este atât de gravă", a declarat Liviu Cazan, directorul Autorității Navale Române, marţi seară (22 martie).

Cristina Călințaru
Cristina Călințaru

Potrivit sursei citate, Cristina Călințaru urma să ajungă la Lisabona, la Agenția Europeană de Siguranță Maritimă unde se desfășoară un comitet, în următoarele două zile.

Belgia a anunțat trei zile de doliu național în urma atentatelor produse marți pe aeroportul internațional și într-o stație de metrou din capitala țării, Bruxelles, și soldate cu cel puțin 34 de morți, conform celui mai recent bilanț provizoriu, transmit DPA și AFP.

Autorităţile au decretat 3 zile de doliu naţional

Anunțul privind decretarea zilelor de doliu a fost făcut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publică RTBF.

'Este un doliu excepțional, toate drapelele naționale vor fi așadar în bernă pe toate clădirile oficiale din țară', a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel.

Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin intermediul Ambasadei României în Regatul Belgiei, este în legătură permanentă cu autorităţile locale, depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre persoanele afectate se află şi alţi cetăţeni români şi este pregătit să acorde asistenţa consulară necesară.

Presa internaţională vorbeşte despre un bilanţ de 32 de morţi şi peste 200 de răniţi. De asemenea, camerele de luat vederi din aeroport au surprins imagini cu trei terorişti, doi dintre aceştia s-au detonat, iar un altul este căutat în continuare de autorităţile din Bruxelles.

MAE a pus la dispoziția cetățenilor români precum şi rudelor acestora următoarele contacte telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net