Pe Drumul Crucii, asemenea lui Iisus

Ultima actualizare:

    Indiferent de vârstă, pelerinii au parcurs drumul de 500 de metri făcut de Iisus cu crucea în spate
Indiferent de vârstă, pelerinii au parcurs drumul de 500 de metri făcut de Iisus cu crucea în spate

Creştini din toate colţurile lumii s-au strâns la Ierusalim ca să asiste la momentul înălţător al pogorârii Luminii Sfinte şi să se roage la Sfântul Mormânt. Vineri, în Vinerea Mare, sutele de pelerini au parcurs Drumul Crucii făcut de Iisus cu 2000 de ani în urmă, în ziua în care a fost răstignit.

Creştinii aflaţi la Ierusalim în aceste zile iau parte la procesiunile religioase organizate de patriarhia Ierusalimului. Ieri a fost o zi specială. Pelerinii sosiţi din toată lumea să petreacă sărbătorile pascale în Ţara Sfântă au străbătut în Vinerea Mare via Dolorosa, cunoscută şi ca Drumul Crucii, adică traseul făcut  de Iisus până  la răstignire cu o cruce imensă în spate. Un drum greu de 500 de metri.


    Drumul a luat sfârşit la Biserica Sfântului Mormânt
Drumul a luat sfârşit la Biserica Sfântului Mormânt

simeon stalpnicul png

Oamenii au fost controlaţi la sânge de militarii puşi să verifice tot ce mişcă în cetatea care adăposteşte Biserica Sfântului Mormânt. Ca să intri în cetate ai nevoie de un permis special, altfel e foarte greu să te strecori. Potrivit relatărilor din cele patru Evanghelii, după ce a fost arestat şi condamnat la moarte, Iisus Hristos a străbătut cu o cruce imensă din lemn în spate, un drum greu de 500 m, până când a ajuns pe Golgota, unde şi-a încredinţat sufletul Tatălui Ceresc. Reconstituirea traseului parcurs de Mântuitorul nostru de către pelerinii aflaţi la Ierusalim de Paşte cuprinde 14 opriri. Fiecare este marcată cu cifre romane, pe plăcuţe de piatră, comemorând câte un moment semnificativ.


    Creştinii s-au rugat la coloana despicată
Creştinii s-au rugat la coloana despicată

Creştinii ortodocşi iau parte la procesiunile religioase organizate de Patriarhia Ierusalimului, încercând să-şi închipuie prin ce a putut trece Iisus înainte să fie răstignit pe cruce. Înaintea convoiului merg 12 slujitori ai Domnului îmbrăcaţi în veşminte de doliu cu o cruce de lemn, lungă de 1,5 m. În fruntea lor se află Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea. Ceilalţi preoţi ţin Sfânta Evanghelie, icoane şi cădelniţe, iar pelerinii au candele aprinse în mână. Pe parcursul drumului, oamenii se opresc şi stau în genunchi, se roagă, iar feţele bisericeşti citesc Evangheliile Sfintelor Patimi. Ceremonia religioasă se încheie cu intrarea în Biserica Sfântului Mormânt, unde credincioşii, cu inima îndurerată, ascultă Evanghelia Răstignirii Domnului, apoi sărută fiecare Crucea.

Sâmbătă, la prânz, coboară Lumina Sfântă

simeon stalpnicul png

Lumina Sfântă se aprinde sâmbătă, la orele prânzului, la Mormântul Sfânt din Israel. În România, Lumina va ajunge seara, cu un avion special. În noaptea de Înviere toţi credincioşii vor avea lumânările aprinse în lăcaşurile de cult de unde vor lua Lumină, astfel că riscul de incendiu este mare. Pentru a evita o tragedie, pompierii vă dau câteva sfaturi:  

  • aprindeţi lumânările în locurile special amenajate;
  • manifestaţi prudenţă în utilizarea lumânărilor în cadrul mulţimilor;
  • nu amplasaţi lumânările aprinse în apropierea materialelor uşor combustibile;
  • utilizaţi suporturi de lumânare incombustibile (lumânarea amplasată într-o farfurie cu puţină apă);
  • nu lăsaţi lumânările aprinse nesupravegheate.

În cazul producerii unui incendiu:

  • sunaţi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112;
  • stingeţi focul cu mijloace de primă intervenţie.

Puteţi ajunge în Israel cu zborurile directe Wizz Air din 5 oraşe din România - Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi şi Timişoara - spre Tel Aviv.

image
image
image
image
image
image
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net