Peste 5.000 de oameni au fost arestați, la protestele pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi. Poliția a blocat centrul mai multor oraşe, inclusiv al Moscovei, în timpul unor noi manifestaţii, în weekend. Manifestanții au cerut eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, iar Uniunea Europeană şi Statele Unite şi Canada au condamnat o folosire ”disproporţionată” a forţei de către poliţie


Secretarul de Stat american Antony Blinken a respins ”tactici brutale” ale poliţiei împotriva unor ”manifestanţi paşinici”. Diplomaţia rusă, a denunţat, în ceea ce o priveşte, un ”ameste grosolan” al Statelor Unite în ”afacerile interne” ruse. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a ”deplâns arestări masive” şi o ”folosire disproporţionată a forței” împotriva manifestanţilor şi jurnaliştilor, scrie news.ro.

”Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să-şi exercite dreptul de a manifesta, fără  frica reprimării”, a scris acesta pe Twitter. Centrul Moscovei a fost închis, începând din Piaţa Lubianka, unde se află sediul serviciilor ruse de securitate FSB, unde protestatrii sperau să se adune iniţial.  Echipa lui Navalnîi a anunţat duminică seara încheierea manifestaţiei la Moscova.

”Le-am arătat cât de mulţi suntem!”, a subliniat echipa într-un mesaj postat pe Telegram, îndemnându-i simpatizanţii să îl susţină pe Navalnîi la înfăţişarea în justiţie de marţi (2 februarie).

 
 
Loading...