Pfizer şi BioNTech încep studii clinice ale vaccinului anti-Covid pe femei însărcinate

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock.com
foto: Shutterstock.com

Pfizer şi BioNTech au anunţat joi că încep studii clinice ale vaccinului lor anti-Covid pe femei însărcinate, acestea fiind primele astfel de teste ce vor fi derulate, informează NBC.

Companiile farmaceutice au în vedere înscrierea a aproximativ 4.000 de femei însărcinate în aceste studii, care vor include participanţi din SUA, Argentina, Canada, Chile, Mozambique, Africa de Sud, Spania şi Marea Britanie.

Potrivit News.ro, care citează NBC, vor fi eligibile femeile cu vârste de peste 18 ani care au sarcini de 24 până la 34 de săptămâni. Primele doze vor fi administrate în SUA, a precizat Pfizer. Dr. Brenna Hughes, specialist la Duke Health din Durham (Carolina de Nord), a transmis că „aplaudă” acest studiu demarat de Pfizer. „Este o nevoie disperată de orice date care ne ajută să reasigurăm femeile însărcinate că vaccinul este sigur pentru ele”, a spus Hughes, membru al American College of Obstetricians and Gynecologists. 

Gravidele infectate cu SARS-CoV-2 au un risc mai mare de complicaţii

Dr. William Gruber, vicepreşedinte al Vaccine Clinical Research din cadrul Pfizer, a declarat într-un comunicat: „Suntem mândri să începem acest studiu în cazul femeilor însărcinate şi să continuăm să adunăm dovezi privind siguranţa şi eficienţa pentru a putea susţine utilizarea vaccinului la subpopulaţii esenţiale”.

Unele dintre femeile înscrise în studiu vor primi serul real, altele, placebo. Ele nu vor şti ce le-a fost administrat decât după ce vor naşte. La acel moment, femeilor care au primit placebo le va fi administrat vaccinul. Cercetătorii vor monitoriza pentru înregistrarea oricărui efect advers, inclusiv pierderea sarcinii. Există câteva date preliminare privind siguranţa vaccinului în sarcină, pentru că unele femei care au participat la primele teste pentru vaccin au rămas însărcinate în timp ce se aflau în studiu.

„Din tot ce am văzut până acum la femeile însărcinate care au primit vaccinul, nu există semnale de avertizare”, a spus Stacey Stewart, preşedinte al March of Dimes. Există însă dovezi că boala Covid-19 poate afecta femeile însărcinate. Din datele existente, cele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă un risc mai mare de complicaţii, inclusiv naştere prematură. Studiul Pfizer va urmări şi nou-născuţii timp de şase săptămâni pentru a afla dacă anticorpii de la mamă au fost transferaţi la copii.

Citește și:

Se pot vaccina femeile însărcinate și cele care alăptează? Ce recomandări sunt

Vaccinul Oxford- AstraZeneca. Cum funcționează și de ce este diferit de Pfizer și Moderna. 8 întrebări și răspunsuri

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net