Poetul spaniol Francisco Brines a murit la vârsta de 89 de ani! A fost laureat al Premiului „Miguel de Cervantes”

Ultima actualizare:

    Francisco Brines, alături de Regele Felipe și Regina LetiziaFoto: Getty
Francisco Brines, alături de Regele Felipe și Regina LetiziaFoto: Getty

Poetul spaniol Francisco Brines, în vârstă de 89 de ani, laureatul Premiului „Miguel de Cervantes” 2020, a murit joi (20 mai), într-un spital din Gandía, unde era internat de o săptămână. Este considerat unul dintre poeții generației anilor '50, alături de Claudio Rodríguez, Jaime Gil de Biedma și Ángel González.

Francisco Brines  s-a născut în Oliva (Valencia) în 1932, Brines este considerat un maestru al poeziei spaniole actuale recunoscut de toate generaţiile care i-au urmat. Opera sa poetică, introspectivă vorbeşte „de la carnal la metafizic şi spiritual”, după cum a descris-o juriul Premiului „Cervantes”.

Brines a făcut parte din aşa-numita Generaţie 50, alături de Claudio Rodríguez, Ángel González, José Agustín Goytisolo, Jaime Gil de Biedma şi José Ángel Valente, între alţii. Din 2006, el a fost membru al Academiei Regale Spaniole. În plus, a primit titlul doctor honoris causa la Universidad Politécnica de Valencia şi a fost lector de literatură spaniolă la Universitatea Cambridge şi profesor de spaniolă la Universitatea Oxford.

De-a lungul carierei, a primit numeroase distincţii, între care Premio de las Letras Valencianas (1967), Premio Nacional de Poesía pentru „El otoño de las rosas” (1987), Premio Nacional de las Letras Españolas (1999), Premio de Poesía „Federico García Lorca” (2007) şi Premio Reina Sofía de Poesía Iberoamericana (2010).

În urmă cu cinci ani, a fost publicată „Jardín nublado”, o selecţie a celor mai bune poezii ale lui care cuprinde şi câteva texte inedite, iar în 2017, „Entre dos nadas”, colecţie de zece poezii inedite şi peste o sută de poezii alese de prieteni, cititori şi analişti ai operei lui.

În 2018, a fost publicată „Antología poética”, care acoperă întreaga traiectorie a autorului, de la primul volum, „Las brasas” (1959), până la „La última costa” (1995) şi alte poezii.

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net