Premierul-desemnat al Moldovei şi-a retras candidatura

Ultima actualizare:

    Ion Păduraru are şanse minime de numire în funcţieFoto publika.md
Ion Păduraru are şanse minime de numire în funcţieFoto publika.md

Candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Păduraru, s-a retras vineri (15 ianuarie), după ce a fost propus joi de preşedintele Nicolae Timofti

Ion Păduraru a făcut anunţul în cadrul unui briefing de presă, conform unimedia.info

„În dimineața acestei zile șefului statului i-a fost înaintată o declarație semnată de 55 de deputați. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine și majoritatea parlamentară. La ora actuală eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat”, a declarat Păduraru.

„Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis și președintele țării urmează să ia o decizie în acest sens. În situația în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să inițiez negocierile cu fracțiunile parlamentare. Este o situație clară de confuzie. Nu are sens să propun liste de candidați și să elaborez programe”, a adăugat Păduraru.

Păduraru plănuia o întâlnire cu liderii ostili ai alianţei

Ion Păduraru anunţase în cursul zilei de vineri că urma să se întâlnească după-amiaza cu liderii majorităţii parlamentare. El a declarat pentru Ziarul Naţional din Moldova că a avut “deschidere” faţă de solicitarea înaintată de democraţi şi urmează să vorbească inclusiv cu liberalul Mihai Ghimpu, ex-comunista Violeta Ivanov și liberal-democratul Ion Bălan.

Deputaţii nu au fost de acord cu desemnarea lui

Liderul PDM (Partidul Democrat din Moldova) Vladimir Hotineanu, a anunţat faptul că deputaţii nu sunt de acord cu propunerea lui Timofti şi au constituit o majoritate parlamentară de 59 de deputaţi, din totalul de 101 câţi are Parlamentul Moldovei, pentru a respinge desemnarea lui Păduraru. „Da este adevărat. Am semnat și eu o nouă declarație. Eu nu vreau alegeri anticipate. Candidatul desemnat nu are în susținerea sa cele 51 de semnături necesare. Pe declarația nouă sunt dacă nu greșesc 59 de semnături. Au mai semnat de la noi, de la PLDM, încă trei deputați, dacă nu greșesc”, a declarat Vladimir Hotineanu pentru Agora.md.

Partidul lui Iurie Leancă trece în opoziție

Partidul Popular European din Moldova trece în opoziție față de majoritatea parlamentară care a fost creată în Parlament și nu va susține nici un candidat la funcția de premier, propus de aceasta. La fel, formațiunea nu a susținut nici candidatura lui Ion Păduraru, desemnată joi de Nicolae Timofti. Decizia a fost luată vineri, în cadrul Consiliului Național Politic al PPEM.

Iohannis: „Sunt alături de preşedintele Timofti”

Șeful statului de la București a subliniat importanţa păstrării Republicii Moldova pe calea europeană. „Sunt alături de președintele Timofti în demersurile pe care le face pentru a ieși din această situație complicată. Contez pe maturitatea clasei politice de la Chișinău pentru a găsi calea cea mai bună pentru soluţionarea crizei. Sper să avem o soluţie repede şi bună”, a declarat preşedintele. Iohannis s-a arătat convins că se vor găsi soluţii care „sunt la fel de importante pentru noi, ca şi pentru moldoveni, şi anume soluţii pentru păstrarea Republicii Moldova pe calea europeană”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net