După aproape 16 ani de la atentatul din 11 septembrie 2001, cel mai crunt atac terorist din lumea contemporană, FBI a publicat primele fotografii cu dezastrul de la Pentagon, după ce o aeronavă s-a prăbușit pe clădire.


Boiengul 757, care a aparținut companiei aeriene American Airlines, a fost cea de-a treia aeronavă deturnată de teroriști. După ce primele două avioane au lovit World Trade Center, cea de-a treia a fost direcționată către clădirea Departamntului American de apărare. În urma tragediei, 184 de persoane și-au pierdut viața, pasageri și persoane care se aflau în clădirea Pentagonului, printre victime numărându-se inclusiv cei cinci teroriști, după cum precizează The Sun.

pentagon_1.jpg

11 septembrie 2001 pentagon
Cel de-al treilea avion lovise Pentagonul
Foto: The Sun/FBI

Lovirea centrului simbolic al puterii americane a avut un impact semnificativ în mentalul colectiv la acea vreme, mai ales când la World Trade Center au murit peste 2.600 de oameni. Pentru prima dată, America părea îngenuncheată și nu de o altă superputere, ci de un grup de fanatici religioși. La bordul avionului care a lovit Pentagonul se aflau doar turiști, iar imaginile publicate de Agenția Federală oferă o perspectivă cu un puternic impact emoțional a coșmarului trăit pe 11 septembrie 2001.

pentagon_2.jpg

11 septembrie 2001 pentagon
189 de persoane și-au pierdut atunci viața
Foto: The Sun/FBI

În ciuda distrugerilor provocate de aeronavă, partea lovită a clădirii a fost aproape goală datorită lucrărilor de renovare care se desfășurau în acea perioadă. tot datorită suprastructurilor atașate în timpul renovării, clădirea a putut rezista, fiind întărită de grinzile de metal și stâlpi de oțel.

pentagon_3.jpg

11 septembrie 2001 pentagon
Alegerea Pentagonului ca țintă a avut și o valoare simbolică
Foto: The Sun/FBI

Gaura provocată de aparatul de zbor în clădire avea o anvergură de șase metri și o adâncime de 30 de metri. De atunci, personalul Pentagonului a fost mutat cât mai spre centrul clădirii, mai departe de partea periferică, încă existând teama că s-ar mai putea produce o astfel de tragedie.

pentagon_5.jpg

11 septembrie 2001 pentagon
Pentru prima dată în istorie, America părea îngenuncheată de un grup de teroriști
Foto: The Sun/FBI

pentagon_6.jpg

11 septembrie 2001 pentagon
După atentat, s-au luat mai multe măsuri de securitate
Foto: The Sun/FBI
 
 
Loading...