Proteste violente în Rusia! Peste 4.400 de manfiestanți, arestați

Ultima actualizare:

    Protestele din Rusia continuăFoto: AFP
Protestele din Rusia continuăFoto: AFP

Tensiunile continuă după arestarea lui Alexei Navalnîi, opozantul principal al lui Vladimir Putin! Susţinătorii săi au ieșit în stradă duminică (31 ianuarie), într-o nouă zi de proteste. Ei cer eliberarea opozantului încarcerat - ”Rusia mea este în închisoare!” -, în pofida unor presiuni tot mai puternice ale autorităţilor ruse, care şi-au multiplicat ameninţările cu proceduri judiciare. Peste 4.400 de oameni au fost arestați, iar secretarul american de stat a cerut eliberarea lui Navalnîi.

Update: Mai mult de 4.400 de persoane au fost arestate la manifestațiile de susținere a lui Alexei Navalnîi de pe întreg teritoriul Rusiei. Cel puțin 35 dintre persoanele reținute au fost bătute, potrivit currenttime.tv.

Cele mai multe arestări sunt în Moscova - aproape 1.400, Sankt Petersburg - peste 960, în Krasnoiarsk - 194 și Nijni Novgorod - 164, dar manifestanți au fost reținuți și în Vladivostok, Perm, Novokuznețk, Samara, Tver, Ufa, Irkuțk, Soci Ekaterinburg, Tomsk , Magnitogorsk, Celiabinsk, Tiumen și alte orașe, noteaza digi24.ro.

Printre cei arestați sunt mulți adolescenți, bătrâni, jurnaliști și reprezentanți ai filialelor regionale ale ONG-ului lui Navalnîi. Sunt multe relatări că persoanele, fie ele și jurnaliști, sunt ridicate și duse la poliție fără nicio explicație.

Secretarul de stat american cere eliberarea lui Navalnîi

Secretarul american de stat Antony Blinken a condamnat violențele forțelor de ordine ruse împotriva protestatarilor care au ieșit pe străzile orașelor să ceară eliberarea lui Alexei Navalnîi.

„Statele Unite condamnă folosirea repetată de către autoritățile ruse a tacticilor dure împotriva protestatrilor pașnici și a jurnaliștilor, pentru a doua săptămână la rând. Reînnoim apelul către Rusia să-i elibereze pe cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile, inclusiv a lui Alexei Navalnîi”, a transmis Antony Blinken pe Twitter.  

În Extremul Orient şi în Siberia, adunări au avut loc în mai multe oraşe - la Omsk, Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk şi Tomsk. Potrivit organizaţiei nongvernamentale (ONG) OVD Info, cel puţin 261 de persoane au fost arestate de către poliţie în 261 de oraşe. La Novosibirsk, al treilea cel mai important oraş din Rusia, organizaţia lui Navalnîi a estimat la ”aproape 10.000” numărul protestatrilor.

Mii de protestatari au fost arestați

La Moscova, susţinătorii lui Aleksei Navalnîi s-au adunat începând cu ora loală 12.00 (11.00, ora României)  în faţa sediului serviciilor ruse de securitate FSB, în Piaţa Lubianka, unde autorităţile - care consideră aceste adunări drept ilegale - preconizau să limiteze accesul pe mai multe străzi şi să închidă şapte staţii de metrou.

Primăria Moscova a anunţat, la rândul său, că restaurantele şi magazinele din centrul capitalei rămân închise duminică şi că traseul autobuzelor a fost modificat.

Aceste adunări au loc în urma unei prime zile de manifestaţii, sâmbăta trecută, la care au luat parte zeci de mii de ruşi în întreaga Rusie şi care s-a soldat cu 4.000 de arestări şi deschiderea a 20 de dosare penale.

Autorităţile ruse şi-au multiplicat în zilele dinaintea manifestaţiilor de duminică avertismentele la adresa susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi.

Poliţia a ameninţatcă manifestanţii pot fi inculpaţi de ”revolte în masă”, în cazul în care adunările degenerează în violenţe.

”Jandarmul” rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat la rândul său că va sancţiona reţele de socializare care au lăsat online mesaje care încurajează, în opinia sa, minorii să participe la manifestaţii.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net