Reacţia guvernului spaniol după anunţul Cataloniei privind independenţa

Ultima actualizare:

    La Madrid, au avut loc proteste pentru a cere un dialog între liderii spanioli şi cei catalaniFoto: Getty
La Madrid, au avut loc proteste pentru a cere un dialog între liderii spanioli şi cei catalaniFoto: Getty

Guvernul spaniol a respins o declaraţie de independenţă semnată de premierul catalan Carles Puigdemont şi a refuzat cererea acestuia de a avea negocieri. Vicepremierul spaniol a declarat că liderul Cataloniei e o persoană care "nu ştie unde e, nu ştie în ce direcţie merge".

Prim ministrul spaniol Mariano Rajoy va ţine o reuniune de urgenţă a executivului de la Madrid, pentru a vedea ce paşi sunt de urmat, după declaraţiile lui Puigdemont. Acesta a anunţat, marţi seara (10 octombrie), că va amâna independenţa Cataloniei şi că doreşte că ducă negocieri cu Madrid. 

Însă vicepremierul Soraya Saeny de Santamaria a respins declaraţiile făcute de liderul catalan. 

„Nici domnul Puigdemont, nici nimeni altcineva nu poate avea pretenţia să impună mediere”, a declarat ea, conform bbc.com. "După ce a ajuns atât de departe şi a dus Catalonia la cel mai înalt nivel de tensiune din istorie, preşedintele Puigdemont îşi supune regiunea autonomă celui mai înalt nivel de incertitudine. Discursul pe care l-a susţinut marţi este al unei persoane care nu ştie unde se află şi încotro merge şi nici cu cine vrea să meargă”, a spus Soraya Saenz de Santamaria.

Ministrul Justiţiei Rafael Catala a reiterat poziţia Guvernului potrivit căreia referendumul a fost ilegal şi rezultatele nu sunt valide. 43% din populaţia Cataloniei s-a prezentat la referendum, iar 90% dintre aceştia au votat pentru independenţă. Uniunea Europeană a declarat că, dacă regiunea se separă de Spania, ea nu va mai face parte din UE. 

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net