Scene de groază duminică (23 mai), la bordul unui Avion RyanAir! Aeronava a fost deturnată, la cererea președintelul belarus Alexandr Lukaşenko. Motivul a fost arestarea unui jurnalist de 26 de ani, pe nume Roman Protasevici. Ziaristul exilat se afla pe o listă cu nume de persoane căutate, după ce a participat la protestele de anul trecut, unde manifestanții l-au acuzat pe Lukașenko de fraudarea alegerilor.


"Aici mă aşteaptă pedeapsa cu moartea", a spus Protasevici, înainte de a coborî din avion. Martorii spun că bărbatul era extrem de speriat. Jurnalistul fusese exilat în Polonia. Acesta a relatat pe larg despre manifestaţiile împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Regimul lui Lukaşenko îl acuză pe Protasevici că a şi coordonat acele proteste, potrivit observatornews.ro.

Oamenii au protestat pe aeroportul din Vilnius, după arestarea lui Roman

protest-ryanair.jpg

Pe aeroportul din Vilnius, pasagerii au fost întâmpinaţi de premierul Lituaniei dar şi de protestatari
Foto: AFP

Președintele Alexandr Lukaşenko a stârnit vâlvă la nivel internațional. Inițial, s-a crezut că avionul a aterizat de urgență din cauza unei amenințări cu bombă. Avionul a decolat abia după şapte ore. Pe lângă Protasevici, au rămas la Minsk logodnica sa şi alţi patru pasageri despre care nu se mai ştie nimic. Pe aeroportul din Vilnius, pasagerii au fost întâmpinaţi de premierul Lituaniei dar şi de protestatari cu pancarte pe care scria "Unde este Roman?".

Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Gestul președintelui Alexandr Lukașenko a fost aspru criticat. Preşedinta Comisiei Europene şi premierul polonez califică incidentul drept o "deturnare" iar preşedintele Lituaniei a vorbit chiar de "terorism de stat".

Secretarul de stat american a cerut eliberarea imediată a ziaristului, la fel ca numeroşi lideri şi miniştri europeni. Şi ministerul român de externe condamnă incidentul şi l-a convocat astăzi pe ambasadorul Belarusului pentru a-i comunica acest lucru.

 
 
Loading...