Scene emoționante, în Vinerea Mare pentru catolici, în Catedrala Notre-Dame din Paris, deschisă pentru rugăciune la un an de la incendiul care a distrus acoperișul și turla-săgeată. Nu a fost însă permis și accesul credincioșilor.


În timpul rugăciunii din faţa sfintei Coroane de spini, una dintre relicvele sacre de la Notre-Dame, salvată din incendiul de la 15 aprilie 2019, arhiepiscopul Michel Aupetit a amintit de "uimirea" şi "impulsul la nivel global" care au urmat pentru ca edificiul "să fie reconstruit, restaurat". 

notre-dame1.jpg

catedrala notre dame in vinerea mare
Arhiepiscopul Michel Aupetit s-a rugat în fața sfintei Coroane de spini
foto: AFP

 

Vinerea Sfântă marchează moartea lui Iisus şi doliul Bisericii, nu este vorba despre o slujbă, aşa cum a fost ceremonia din iunie 2019, la două luni de la incendiu. 

În plină criză sanitară, prelatul francez al Bisericii Catolice a amintit că "în această săptămână sfântă, lumea întreagă este lovită de o pandemie care răspândeşte moarte şi ne paralizează". 

Între mai multe sonate de Bach cântate de violonistul Renaud Capuçon, actorii Philippe Torreton şi Judith Chemla, în combinezoane albe şi cizme, pentru că decontaminarea de plumb în edificiu nu s-a încheiat, au citit texte de Paul Claudel, Francis Jammes şi Maica Tereza.

notre-dame3.jpg

catedrala notre dame in vinerea mare
Alături de arhiepiscopul Michel Aupetit s-au aflat violonistul Renaud Capuçon și actorii Philippe Torreton şi Judith Chemla
foto: AFP

 

Șantierul de la Notre-Dame, închis din cauza coronavirusului

La 16 martie, şantierul catedralei a fost închis din cauza coronavirusului, pentru a nu prezenta riscuri pentru muncitori. 

În Joia Sfântă, Aupetit, pe esplanada Bazilicii Sacré-Coeur de pe dealul Montmartre, a binecuvântat capitala franceză şi pe locuitorii săi.

Din cauza măsurilor de izolare, de Paşte, duminică, nu va avea loc nicio slujbă. 

Catedrala Notre-Dame a ars, timp de peste 12 ore, la 15 aprilie 2019. Cele mai multe dintre obiectele de artă şi de importanţă religioasă au fost salvate, la fel şi structura ei, chiar dacă două treimi din acoperiş a fost carbonizat. 

Citește și:

FOTO Cum arată interiorul Catedralei Notre Dame după incendiul devastator. Reconstrucția ar dura între 10 și 15 ani

Catedrala Notre Dame a ars de la o țigară? Ce spune firma care a montat schelele

 

Loading...