Ruth Bader Ginsburg, judecătoare la Curtea Supremă a SUA, a murit la 87 de ani

Ultima actualizare:

    Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg a murit la vârsta de 87 de aniFoto Getty Images
Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg a murit la vârsta de 87 de aniFoto Getty Images

Ruth Bader Ginsburg, judecătoare emblematică la Curtea Supremă a Statelor Unite și apărătoare a drepturilor femeilor, a murit din cauza unui cancer la vârsta de 87 de ani.

Ruth Ginsburg a murit vineri, în casa ei din Washington DC, înconjurată de familie, a transmis Curtea Supremă. Anul acesta, ea a făcut chimioterapie după ce cancerul pancreatic a recidivat.

Ruth Bader Ginsburg a devenit o figură importantă a liberalilor din SUA. Ea a fost cel mai vârstnic judecător şi a doua femeie care a făcut parte din Curtea Supremă, unde a activat timp de 27 de ani.

„Naţiunea noastră a pierdut un jurist de statură istorică”, a spus judecătorul John Roberts într-un comunicat. „Noi, la Curtea Supremă, am pierdut un coleg apreciat. Astăzi suntem în doliu, dar cu încredere că generaţiile viitoare îşi vor aminti de Ruth Bader Ginsburg aşa cum am ştiut-o - apărătoare neobosită şi fermă a justiţiei”.

Ea a fost unul dintre cei patru judecători liberali din Curte. În urma decesului ei, preşedintele Donald Trump poate încerca să îşi extindă slaba majoritate conservatoare chiar înainte de alegerile din noiembrie, potrivit news.ro.

Cu câteva zile în urmă, Ginsburg şi-a exprimat dezacordul cu privire la o astfel de mutare. „Dorinţa mea cea mai mare este să nu fiu înlocuită înainte ca un nou preşedinte să fie instalat”, i-a scris ea nepoatei sale, potrivit National Public Radio. 

Preşedintele american este aşteptat să nominalizeze un înlocuitor republican al lui Ginsburg cât mai curând, au declarat surse de la Casa Albă.

Donald Trump, aflat în Minnesota la un miting, a reacţionat la aflarea veştii că Ginsburg a murit: „Nu am ştiut asta. A dus o viaţă minunată, ce altceva poţi spune?”.

Mai târziu, el a spus într-un comunicat că Ginsburg a fost „un titan al legii” şi o „minte sclipitoare”.

Un judecător la Curtea Supremă activează pe viaţă sau până decide să se retragă. Cea mai înaltă Curte de justiţie din SUA are, deseori, ultimul cuvânt în cazul legilor controversate, dispute între state şi guvernul federal şi apeluri finale.

Joe Biden, candidatul democrat pentru fotoliul de la Casa Albă, a spus că, „fără îndoială”, cel care va câştiga alegerile ar trebui să numească înlocuitorul lui Ginsburg.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net