Vaccinul AstraZeneca bagă OMS și Agenția Europeană pentru Medicamente în ședintă de urgență

Ultima actualizare:

    Zilele acestea se decide soarta vaccinului produs de compania anglo-suedeză Oxfort-AstraZeneca
Zilele acestea se decide soarta vaccinului produs de compania anglo-suedeză Oxfort-AstraZeneca

Experții în domeniul siguranței vaccinurilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății se reunesc, marți, pentru a revizui serul produs de Oxford AstraZeneca, după ce mai multe țări europene, printre care Italia, Franța și Germania, au decis întreruperea temporară sau chiar definitivă a vaccinării cu acest produs.

AstraZeneca bagă Organizația Mondială a Sănătății în ședință de urgență

Motivul suspiciunilor care au dus la decizia de a suspenda vaccinarea - temporar sau definitiv - a populației cu serul AstraZeneca  este legat de riscul formării cheagurilor de sânge, imediat după imunizare. 


    Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, recomandă vaccinarea cu serul AstraZenecaSursa foto: dw.com
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, recomandă vaccinarea cu serul AstraZenecaSursa foto: dw.com

Cu toate acestea, deocamdată, OMS declară că nu există dovezi certe ale unei legături între vaccin și apariția trombozelor. Specialiștii recomandă utilizarea în continuare a acestui ser, însă au fost demarate investigații și cercetări amănunțite. ''Grupul consultativ de experţi al OMS privind vaccinarea a examinat datele şi este în contact strâns cu Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA). Şi ne vom reuni mâine'', a declarat, luni, Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă. 

Agenția Europeană pentru Medicamente, reuniune extraordinară joi

Si Autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor se reunește de urgență în același context al efectelor adverse raportate după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. „Experţii analizează în detaliu toate datele disponibile şi circumstanţele clinice care înconjoară cazuri specifice pentru a determina dacă vaccinul ar fi putut contribui sau evenimentele au alte cauze”, se precizează în comunicatul Agenţiei Europene pentru Medicamente. „Comitetul de siguranţă al EMA va revizui în continuare informațiile și a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a concluziona informaţiile colectate şi pentru a stabili orice alte acţiuni care ar putea fi necesare”, a mai transmis EMA.

În timp ce investigaţia sa este în desfăşurare, Agenţia Europeană pentru Medicamente rămâne de părere că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacţii adverse.

Suedia și Letonia suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

Marți, 16 martie, alte două țări europene au luat decizia de a suspenda vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca: Suedia și Letonia. Autoritatea letonă a precizat că este vorba despre o întrerupere temporară a administrării acestui vaccin, de până la două săptămâni. Măsura este „o măsură de precauție suplimentară”, au comunicat autoritățile letone. 

Pe de altă parte, Agenţia suedeză de sănătate publică a decis să suspende utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la posibilele reacţii adverse. Agenţia suedeză pentru produse medicale a anunţat luni că a înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge şi unul cu nivel scăzut de trombocite în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca.

Ce spun oficialii companiei anglo-suedeze

Mai multe țări europene - printre care Germania, Spania, Franța și Italia - au anunțat că suspendă, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse.  Măsura vine după suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele vaccinate. 

AstraZeneca a transmis, însă, că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuși, că vor fi reanalizate toate datele de siguranță disponibile.


    Valeriu Gheorghiță a declarat că vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România
Valeriu Gheorghiță a declarat că vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România

România nu suspendă AstraZeneca. Ce spune Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid-19 din românia, valeriu Gheorghiță, a declarat marți că analiza pe 17 milioane de persoane vaccinare cu vaccin de la AstraZeneca a arărat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate. El a amintit faptul că în ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca, potrivit platformei informatice. „Cu toate acestea, la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârșitul acestui weekend.Ca atare, deși și-a anulat programările un număr mare de persoane, în același timp un număr mai mare de persoane și-a făcut programare în aceste centre. La acest moment, sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 și aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a declarat Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI: Germania suspendă vaccinarea împotriva COVID-19 cu AstraZeneca

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net