Sfântul Mormânt a fost închis după 461 de ani

Ultima actualizare:

    Mormântul Sfânt de la Ierusalim  se află în renovare, dar credincioșii  se pot ruga aici în continuare Fotografii: Tatiana Solomon/ National Geographic
Mormântul Sfânt de la Ierusalim se află în renovare, dar credincioșii se pot ruga aici în continuare Fotografii: Tatiana Solomon/ National Geographic

Miracol! Recent, în timpul lucrărilor de restaurare de la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim a fost descoperită lespedea pe care a fost depus Iisus Hristos, după răstignire.

Descoperirea deosebit de importantă a fost făcută după ce Sfântul Mormânt a fost închis pentru trei zile, săptămâna trecută. Pentru prima oară, după atâtea secole, cercetătorii au găsit şi analizat piatra funerară originală pe care a fost aşezat trupul lui Iisus Hristos după crucificare şi până ce a înviat a treia zi. Situat în Biserica Învierii (sau Biserica Sfântului Mormânt) din Ierusalimul Vechi, mormântul fusese acoperit, din anul 1555, sau chiar mai devreme, cu un strat de marmură şi ridicat la înălţimea de 90 cm.

simeon stalpnicul png

“Marmura care acoperea mormântul a fost dată la o parte şi am fost surprinşi de cât de mult material se afla sub capacul de marmură”, a spus arheologul Fredrik Hiebert, care lucrează pentru Societatea National Geographic, parteneră în proiectul de restaurare. “Va urma o lungă analiză, dar în final vom putea vedea cum arăta exact piatra pe care a stat trupul lui Hristos”, a adăugat acesta. Potrivit Scripturilor Sfinte, trupul Mântuitorului a fost aşezat pe un “pat funerar”, mai precis o lespede dintr-o peşteră calcaroasă, după ce a fost crucificat de romani în anul 30 sau 33. Hristos a înviat şi, când femeile au venit la mormânt să-l ungă după trei zile, potrivit tradiţiei, au descoperit dispariţia trupului său. Mamei împăratului roman Constantin, împărătesei Elena, şi Sfântului Macarie, patriarhul Ierusalimului, li se atribuie identificarea rămăşiţelor peşterii, în anul 335. Lespedea pe care a stat Hristos a fost înconjurată de o mică structură numită Ediculă (n.r. din latinescul aedicule, care înseamnă casă mică).

simeon stalpnicul png

Edicula şi Sfântul Mormânt sunt restaurate, din martie 2016, de o echipă de la Universitatea Naţională Tehnică din Atena. Experţii au demarat lucrările deoarece zidurile vechii capele au fost acoperite de funingine, fiindcă aici ard milioane de lumânări anual pentru cinstirea lui Iisus Hristos. Costurile proiectului de restaurare sunt de la 4,3 milioane $. Lucrările se vor încheia în primăvara anului viitor. 

Mii de oameni se închină zilnic la Mormântul Sfânt

simeon stalpnicul png

Totuși, lucrările de restaurare nu împiedică creștinii să vină să se roage la mormântul lui Iisus. Zilnic, mii de oameni din toate colțurile lumii vin să se închine la Mormântul Sfânt de la Ierusalim și să participe la slujbele de noapte de acolo, plini de emoție că pășesc pe locurile în care a călcat Mântuitorul. ”Am venit aici pentru prima dată, cu soțul meu, să ne închinăm la Iisus și să aprindem lumânări, pentru a le lua apoi acasă. Toată viața mi-am dorit să ajung aici, iar anul acesta mi s-a îndeplinit dorința.Ne-am rugat pentru sănătate și spor”, ne-a spus o femeie, cu lacrimi în ochi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net