Statul american Missouri a depus marți plângere împotriva Chinei, acuzând autoritățile de la Beijing că au ascuns gravitatea epidemiei de coronavirus și astfel au provocat pagube economice și umane "ireparabile".


Guvernul, Partidul Comunist Chinez, precum și alți oficiali ai țării sunt acuzați că „au ascuns informații cruciale” încă de la începutul pandemiei, că au arestat avertizori de integritate și au negat natura extrem de periculoasă a noului coronavirus. Toate acestea sunt considerate „actitivăți anormal de periculoase”, care au provocat „o pandemie inutilă și evitabilă”, ce a dus la pierderea de vieți omenești și la pierderi economice estimate la miliarde de dolari. Valoarea despăgubirilor cerute nu a fost încă precizată.

Președintele american Donald Trump a făcut și el acuzații similare, spunând că guvernul chinez ascunde imaginea reală a epidemiei din țară. În același timp, a lăsat virusul să se propage în China și în lume, înainte de a lua măsurile necesare pentru a stopa contaminarea. Mai mult decât atât, în spatele „cortinei”, autoritățile chineze ar fi păstrat pentru ele echipamentele de protecție de bună calitate, permițând exportul doar de echipamente defecte și necorespunzătoare, „care ar fi pus în pericol viața lucrătorilor din sănătate și a serviciului de urgență” în țările afectate de Covid-19, se arată în acuzațiile citate de marile publicații (AFP, CNN).

"Partidul Comunist Chinez a făcut ceea ce fac regimurile autoritare: au ascuns adevărul pentru a-şi salva pielea", a spus senatorul republican Ben Sasse, extrem de critic la adresa Beijingului. "Odată ce americanii vor învinge acest virus, vom cere socoteală guvernului chinez corupt", a adăugat Sasse.

La nivel mondial, coronavirusul a dus la peste 2,5 milioane de îmbolnăviri și la peste 175.000 de decese.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: