Talibanii au anunţat luni, 6 septembrie, că au preluat controlul complet asupra Văii Panjshir - ultimul buzunar al rezistenţei împotriva acestora -, în contextul în care şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, este aşteptat la Doha să discute despre situaţia din Afganistan,


Valea Panjshir - o enclavă în care accesul este dificil, situată la 80 de kilometri nord de Kabul - era ultimul bastion al opoziţiei armate împotriva talibanilor, care au preluat puterea la 15 august, în urma unei campanii militare-fulger şi care au obţinut plecarea trupelor străine din ţară două săptămâni mai târziu.

”Odată cu această victorie, ţara noastră a ieşit de-acum complet din marasmul războiului”, a apreciat într-un comunicat principalul purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

În Panjshir - un vechi bastion antitaliban, pe care fostul comandant legendar Ahmed Shah Massoud l-a făcut celebru în anii '80 şi '90, înainte să fie asasinat de Al-Qaida, în 2001 - se află Frontul Naţional afgan al Rezistenţei (FNR).

 FNR le-a răspuns talibanilor anunţând că deţine ”poziţiistrategice” în Vale.

”Lupta împotriva talibanilor şi partenerilor lor va continua”, a subliniatv Frontul.

FNR -  condus de fiul comandantului Massoud, Ahmad Massoud - este alcătuit din miliţii locale antitalibane şi foşti membri ai forţelor de securitate afgane, care au venit la Panjshir după căderea restului Afganistanului.

Vicepreşedintele fostului Guvern, Amrullah Saleh, s-a refugiat la rândul său în această vale.

Panjhir nu a mai căzut niciodată pe mâna inamicului - atât în timpul ocupaţiei sovietice, în anii '80, cât şi în timpul ascensiunii talibanilor la putere pentru prima oară, un deceniu mai târziu. Negocieri au avut loc inţial între talibani şi FNR, care vrea să se instaureze un sistem de guvernare descentralizat.

Cele două tabere spuneau că vor să evite confruntări armate, însă nu s-a ajuns la vreun compromis.

Mujahid le-a promis talibanilor din Panjshir că nu vor fi vizaţi de represalii.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: