Trump avertizează că va distruge economia Turciei, dacă Ankara va merge prea departe cu ofensiva din Siria

Ultima actualizare:

    Donald Trump amenință că va distruge economia TurcieiFoto Getty Images
Donald Trump amenință că va distruge economia TurcieiFoto Getty Images

Preşedintele american Donald Trump a lansat luni un atac dur împotriva aliatei sale din NATO Turcia, avertizând că îi va distruge economia dacă Ankara va merge prea departe cu ofensiva planificată în Siria, chiar dacă el însuşi a deschis calea incursiunii turce.

Trump a spus ”că va distruge  şi nimici”economia turcă, dacă ”va depăşi limita” cu ofensiva în Siria, în urma deciziei de duminică de a retrage forţele americane din ord-estul Siriei.

Retragerea americană va lăsa forţele conduse de kurzi din Siria, aliate de mult timp ale Washingtonului, vulnerabile în faţa unei incursiuni a armatei turce, care îi consideră terorişti.

După criticile venite din partea ambelor partide politice, că Washingtonul îi abandonează pe kurzii sirieni prin retragerea forţelor Statelor Unite, Trump a adresat un avertisment puternic Ankarei.

”Aşa cum am mai afirmat anterior cu tărie, iar acum doar reiterez, dacă Turcia va face ceva, care, în înţelepciunea mea de neegalat, voi considera că depăşeşte limita, voi distruge şi voi nimici în totalitate economia Turciei (am mai făcut-o)”, a scris Trump pe Twitter.

Lira turcească a scăzut luni la cel mai redus nivel din peste o lună în raport cu dolarul, din cauza îngrijorării provocată de incursiunea planificată în nordul Siriei şi avertismentul lui Trump.

Luptătorii kurzi, membri ai Forţelor Democrate Siriene (SDF), acuză Washingtonul că îşi reneagă aliatul şi vă decizia va avea un efect negativ mare asupra războiului împotriva militanţilor.

Un comunicat al Casei Albe de duminică pare să lase Turciei responsabilitatea captivilor din gruparea Stat Islamic, deţinuţi în tabere ale SDF, la sud de zona sigură propusă iniţial de Turcia.

Pentagonul a anunţat luni că Statele Unite nu susţin ofensiva turcă în nordul Siriei şi că armata americană nu se va implica în niciun fel.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net