După atentatul de la New York, Donald Trump este hotărât să înăsprească taote condițiile de imigrare în Statele Unite. Prima țintă a președintelui american este așa-numita Loterie a Vizelor, un program care permitea străinilor din statele cu o rată mică a imigrației în SUA să se stabilească mai ușor pe teritoriul american.


Donald Trump riscă să transforme o tragedie națională într-un adevărat scandal politic. El consideră că autorul atacului terorist din Manhattan este de fapt rezultatul unui program introdus de Democrați care permite străinilor să intre prea ușor în Statele Unite.

„Teroriștii au venit în țara noastră prin așa-numitul «Program al Loteriei Vizelor», o frumusețe a lui Chuck Schumer (el este congresmanul democrat care a introdus acest program, n.r.). trebuie să fim mult mai duri, trebuie să fim mai inteligenți și trebuie să fim mai puțin corecți politic. Suntem atât de corecți politic, încât ne e teamă să face ceva. VREAU UN SISTEM PE BAZĂ DE MERIT”, a scris președintele american pe contul său de Twitter.

saipov.jpg

saipov atentat new york
El este autorul atentatului din New York
Foto: Twitter

Anual, Departamentul de Stat american organizează o așa-numită loterie cu un număr limitat de vize pentru cetățenii care provin din state cu o rată redusă a imigrației în Statele Unite. Cei care beneficiază de programul „Viza diversității”, numită și loteria cărții verzi, primesc și un permis de reședință permanentă pe teritoriul american. În jur de 50.000 de persoane, din mai multe milioane de solicitanți, începând cu 1995, au primit viză de intrare în SUA prin intermediul acestui program, relatează Reuters. De asemena, foarte mulți români au beneficiat de acest program al vizelor pentru a se stabili în Statele Unite.

Trump consideră că atentatul din New York se datorează acestui program, care i-a permis lui Sayfullo Habibullaevic Saipov, autorul atacului, considerat de președinte un om „bolnav și dereglat psihic”, să pătrundă în țară pentru a comite crime (nu ia în considerare că uzbecul s-ar fi putut radicaliza chiar pe teritoriul american, după ce s-a stabilit în SUA, nu înainte).

 
 
Loading...