Tulpina Delta pune pe jar Europa. Situația devine alarmantă în tot mai multe țări vecine

Ultima actualizare:

    Israel, campioana vaccinării, este grav lovită de tulpina indiană Deltafoto: EPA-EFE
Israel, campioana vaccinării, este grav lovită de tulpina indiană Deltafoto: EPA-EFE

Oricât de puține cazuri de infectări ar fi la noi și oricât de relaxați am devenit, ar fi bine să nu uităm că „domnul” COVID nu ia deloc pauză. Se răspândește, se adaptează și face zilnic zeci de mii de victime. În Olanda, numărul îmbolnăvirilor a crescut de 10 ori într-o săptămână, Spania revine în zona de risc, iar Israelul, cea mai vaccinată țară, înăsprește din nou regulile pentru turiști. Totul din cauza tulpinii Delta.

OLANDA. Peste 10.000 de cazuri noi în doar 24 de ore. Acesta este bilanțul zilei de sâmbătă, în Olanda, o creștere de 10 ori față de situația de acum o săptămână, când erau doar circa 1.000 de cazuri. Din cauza acestei creșteri alarmante a îmbolnăvirilor, parlamentul țării își întrerupe vacanța și va fi convocat miercuri într-o sesiune extraordinară, anunță Agerpres. Au făcut greșeala să elimine restricțiile și să se relaxeze. Acuzat acum de neglijență, guvernul a revenit vineri parțial asupra deciziei de relaxare și a anunțat închiderea cluburilor, limitarea programului restaurantelor, iar festivalurile și evenimentele sunt din nou interzise. Se pare că tinerii sunt vectori de transmitere ai variantei Delta, după ce într-o discotecă din localitatea Enschede cel puțin 200 de persoane s-au infectat într-o singură noapte.


    Olanda a înregistrat sâmbătă (10 iulie) peste 10.000 de cazuri noi în doar 24 de orefoto: EPA-EFE
Olanda a înregistrat sâmbătă (10 iulie) peste 10.000 de cazuri noi în doar 24 de orefoto: EPA-EFE

SPANIA. Creștere alarmantă de îmbolnăviri în rândul tinerilor și în Spania, care a revenit săptămâna trecută în zona de „risc extrem de transmitere a COVID-19”. Aproape 22.000 de noi cazuri au fost raportate în doar 24 de ore (la 9 iulie). Asta din cauză că, odată cu venirea verii și a vacanțelor, s-au înmulțit petrecerile tinerilor în baruri, terase, discoteci. Chiar dacă majoritatea nu ajung să fie spitalizați, ei transmit mai departe virusul. Din acest motiv, oficialii din guvern se concentrează acum pe accelerarea vaccinării în rândul celor până în 30 de ani. Conform Euronews, Spania are o campanie de vaccinare de succes, peste 50% din populație fiind complet imunizată. Cu toate acestea, tulpina Delta, dar și falsul sentiment de securitate dat de relaxările premature amenință acum țara cu un val patru al pandemiei de coronavirus.

Medicii greci avertizează asupra riscului unui nou val epidemic

GRECIA. Numărul cazurilor de COVID a crescut alarmant și în Grecia, destinația de vacanță preferată a românilor, după ce autoritățile au mai relaxat din restricții pentru a da o șansă turismului. Peste 2.300 de noi infectări au fost raportate sâmbătă, 10 iulie, în condițiile în care 38% din populație este vaccinată. Medicii avertizează asupra riscului unui nou val epidemic, alimentat și aici de varianta Delta, dar și de relaxarea măsurilor. Operatorii din turism estimează deja o scădere a veniturilor, însă o imagine mai clară va fi cunoscută abia la finalul lunii iulie, în funcție de tendința epidemiologică și de progresul campaniei de vaccinare.

ISRAEL. Campioana vaccinării este grav lovită de tulpina indiană Delta. În ciuda faptului că sunt imunizați  5,7 milioane de oameni, dintr-o populație totală de 9,3 milioane, numărul cazurilor de noi infectări s-a dublat în Israel de la o săptămână la alta. În plus, conform Haaretz, 14 din 35 de persoane aflate în stare gravă în spitale sunt persoane vaccinate cu ambele doze. Autoritățile estimează că în perioada următoare se vor înregistra 1.000 de noi cazuri pe zi, pe măsură ce se răspândește varianta Delta. Revin restricțiile! Începând cu 16 iulie, toți călătorii care intră în țară vor trebui să stea într-o carantină de 24 de ore sau cel puțin până la aflarea rezultatului testului COVID efectuat obligatoriu pe aeroport.

Avertismentul OMS: purtați mască!

Organizația Mondială a Sănătății avertizează inclusiv persoanele imunizate cu schemă completă să nu se simtă în siguranță, ferite de riscuri, deoarece varianta Delta este extrem de contagioasă. Experții recomandă în continuare purtarea măștii, păstrarea distanței și respectarea regulilor de igienă. „Vaccinul nu va opri răspândirea. Este încă nevoie de precauție”, a declarat Mariangela Simao, director adjunct al OMS.

În România, ritmul vaccinării a început să scadă progresiv, încă din luna mai. Se imunizează circa 20.000 de oameni pe zi. Conform datelor oficiale, până la 10 iulie, erau vaccinați 4.815.988 de români, dintre care 4.647.851 cu schemă completă.

A murit după ce s-a infectat simultan cu două tulpini diferite

O femeie de 90 de ani din Belgia, nevaccinată, a murit după ce s-a infectat simultan cu două tulpini diferite de coronavirus: Alfa și Beta. Medicii cred că le-a luat de la două persoane diferite. Cazul este îngrijorător și arată că ne putem infecta cu una sau mai multe variante. Potrivit Digi24, și medicii brazilieni au raportat două cazuri de dublă infectare, iar un adolescent din Portugalia, aflat în convalescență după prima infectare, a contactat din nou virusul, de această dată o tulpină diferită.

Citește și:

Tulpina Delta. Ce trebuie să știm despre mutația care declanșează valul 4 în România

Tulpina Delta te poate „păcăli” că e doar o răceală: "Valul 4 se va vedea în spitale, în septembrie"

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net