Umilitor! Ce fac liderii lumii pentru a intra în grațiile lui Donald Trump

Ultima actualizare:

    Egoul imens al lui Donald Trump nu e ușor de înduplecat...sau poate că este?Foto: Getty
Egoul imens al lui Donald Trump nu e ușor de înduplecat...sau poate că este?Foto: Getty

Deja nu mai este un secret că Donald Trump are un ego imens și în ciuda faptului că acest lucru poate fi deranjant în convorbirile oficiale sau în luarea deciziilor, anumiți lideri ai lumii s-au gândit să se folosească de personalitatea președintelui american pentru a-și atinge propriile scopuri.

Cum îl convinge un politician pe Donald Trump, un președinte cu o stimă de sine exagerbată, lăudăros, exuberant, mânios și care gândește doar în termeni de afaceri să își îndrepte atenția către țara sa? Foarte simplu. Se folosește de plăcerea președintelui american de a fi lăudat constant.

Jurnaliștii de la CNN au analizat discursurile mai multor lideri ai lumii și au observat că toți cei pe care Trump îi consideră prieteni sunt și cei care îi strecoară (aparent diplomatic) câteva lingușeli bine punctate, menite să mângăie egoul miliardarului.

Nu trebuie să ne închipuim că Theresa May, premierul Marii Britanii, a reușit să intre în grațiile lui Trump așa ușor, fără a întreprinde și ea ceva în acest sens. Ea l-a felicitat în repetate rânduri pentru victoria „fantastică” la alegerile prezidențiale și îi ajunge în asentiment punctând că, precum ea, Trump este un președinte al tuturor „oamenilor simpli muncitori”.


    Donald Trump, jucând golfFoto: Getty
Donald Trump, jucând golfFoto: Getty

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, s-a legat de un alt „talent” al președintelui: „Îndemânarea mea la golf nu e la fel de strălucită ca a lui Donald. Chiar dimpotrivă, dar politica mea este să țintesc mereu spre trofeu.”

La rândul lui, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu nu a ezitat să-i menționeze lui Trump că i-a citit cartea „Arta negocierii”, amintindu-i, aparent dezinteresat , de faptul că este un lider mai puternic decât predecesorul, adică Barack Obama: „Alianța noastră (dintre SUA și Israel, n.r.) a fost mereu strașnică, dar sub conducerea dumneavoastră, sunt sigur că va fi și mai puternică.”

Și președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a ținut să precizeze recent că datorită „abilității sale de negociere”, Palestina va încheia pace cât de curând: „Cred că sunt capabili de acest lucru sub conducerea dumneavoastră și datorită dirijării curajoase și a înțelepciunii, precum și a abilității dumneavoastră de negociere.”


    Donald Trump adoră să fie lăudat constantFoto: Getty
Donald Trump adoră să fie lăudat constantFoto: Getty

Într-o mare de lingușeli diplomatice, în calitate de lider al unei țări semnificative, nu trebuie să te lași mai prejos. E o adevărată competiție de metafore care mai au puțin și ajung să concureze pentru premiul Nobel pentru literatură. Lăsând însă gluma la o parte, astfel de formulări fac parte din protocolul diplomatic, dar nu putem să nu observăm un exces de cuvinte somptuoase în discursul acestor lideri.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net