Un cutremur de 7 grade pe scara Richter a lovit Indonezia! Zeci de morți și sute de răniți

Ultima actualizare:

    Alertă de tsunami lângă insula Bali, în urma unui puternic cutremur Foto: Twitter
Alertă de tsunami lângă insula Bali, în urma unui puternic cutremur Foto: Twitter

A fost ridicată o alertă de tsunami în Indonezia, după ce un cutremur puternic a lovit duminică seară insula Lombok, situată lângă Bali. Autoritățile indoneziene au clasificat cutremurul cu 7 grade pe scara Richter, acesta producându-se la o adâncime de 15 kilometri. Specialiștii de la Agenția pentru dezastre naturale au anunțat imediat faptul că magnitudinea cu care s-a produs cutremurul are potențialul de a declanșa un tsunami, însă avertizarea a fost ulterior ridicată.

UPDATE 08:35 Cel puţin 82 de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite în seismul cu magnitudinea 6,9 care a zguduit duminică Insula indoneziană turistică Lombok (sud), au anunţat luni autorităţile, relatează AFP.

Institutul american de geofizică USGS, care a evaluat iniţial magnitudinea cutremurului la 7, a revizuit-o la 6,9.

Cutremurul, care a avariat mii de clădiri, potrivit lui Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor, a fost resimţit şi pe insula vecină Bali.

Cum a fost resimțit cutremurul în Bali
Cum a fost resimțit cutremurul în Bali

În urma cutremurului au fost avariate mai multe clădiri de pe insula Lombok
În urma cutremurului au fost avariate mai multe clădiri de pe insula Lombok

Cel puțin 82 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului care a lovit insula Lombok
Cel puțin 82 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului care a lovit insula Lombok

O alertă de tsunami, ridicată rapid, a provocat panică în rândul locuitorilor, care s-au precipitat să găsească un refugiu pe insulă, a declarat purtătorul de cuvânt. ”Oamenii intră în panică.... mai ales din cauza alertei de tsunami”, a declarat el.

Amintirea tsunamiului din 2004, care s-a soldat cu 168.000 de morţi în Indonezia, rămâne foarte prezentă în arhipelag.

UPDATE: Pe insula Lombok, soldații împreună cu alte echipaje de salvare i-au cărat pe cei răniți către un centru de evacuare. Najmul Akhyar, șeful districtului Lombokului de Nord, a susținut pentru Metro Tv că trei oameni și-au pierdut viața în timpul cutremurului. Totuși, autoritățile nu au întocmit un bilanț real al daunelor și al victimelor deoarece a avut loc o pană de curent. 

Puternicul cutremur ce a zguduit insulelele turistice indoneziene a venit la doar o săptămână după ce un altul, de 6.4 grade pe scara Richter, a ucis cel puțin 16 persoane și a făcut necesară evacuarea unei zone în care se afla un vulcan unde atât turiștii, cât și localnicii, obișnuiau să organizeze drumeții, excursii și cățărări. Deși cutremurul a lovit cu precădere insula Lombok, acesta a fost resimțit și în împrejurimi, cauzând panică chiar și în insula Bali, unde oamenii au fugit din case, hoteluri și restaurante.

Mai multe clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului de 6,9 grade Richter
Mai multe clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului de 6,9 grade Richter

„Toți cei cazați în hotel au fugit așa că i-am urmat și eu. Străzile erau pline de oameni. Oficialii îi rugau pe oameni să nu intre în panică”, a susținut o turistă australiană, pentru The Independent. Alți martori au povestit cum cutremurul a devenit foarte puternic dintr-o dată și a zguduit ferestrele și ușile din rame. Momentan nu au fost înregistrate victime, însă autoritățile au anunțat că există multe daune materiale, cauzate de cutremur.

simeon stalpnicul png

Indonezia este predispusă cutremurelor, având în vedere că se află în „Inelul de foc” al Pacificului, un masiv lanț vulcanic. În decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9.1 pe scara Richter ce s-a declanșat în Sumatra a produs un tsunami care a ucis 230,000 de oameni, în mai multe țări. 

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net