Un român a deschis un hotel plutitor în Cambodgia

Ultima actualizare:

    Aşa arată “4 Rivers Floating Lodge”, hotelul plutitor al lui Valentin PawlikFoto: ecolodges.asia
Aşa arată “4 Rivers Floating Lodge”, hotelul plutitor al lui Valentin PawlikFoto: ecolodges.asia

Români fără frontiere! Dacă mulţi dintre conaţionali au plecat în Europa Occidentală sau în America de Nord pentru o viaţă mai bună, Valentin Pawlik a ales, în urmă cu 14 ani, o ţară din Asia: Cambodgia. Din 2004, românul în vârstă de 45 de ani a pus acolo bazele a două afaceri de succes.

Inginer mecanic, Valentin Pawlik a încercat să-şi construiască propria afacere în România acum 20 de ani. „Eram mai tânăr şi am făcut o greşeală. Mi-am deschis o mică fermă de ciuperci, dar n-a mers, fiindcă pe atunci nu exista o piaţă de desfacere serioasă în ţară“, îşi aminteşte Pawlik.  Deloc descurajat, românul a decis să plece în Franţa, la Paris, unde a urmat cursuri postuniversitare, hotărât să profeseze ca inginer. „Era prin 2001 şi, din păcate, piaţa muncii nu era deschisă pentru români“, zâmbeşte Valentin. 

Un amic francez i-a făcut o propunere inedită, iar Valentin n-a ezitat. Aşa a ajuns să lucreze la o firmă de turism care organiza croaziere în Cambodgia, pe fluviul Mekong. Serios şi muncitor, în scurt timp a devenit director general al firmei franceze. Românul a acumulat experienţă, aşa că a încercat din nou să aibă propria afacere. Cu banii strânşi şi cu sprijinul unui investitor american, Valentin a deschis un hotel de lux în 2009, “4 Rivers Floating Lodge”, într-o zonă mirifică, lângă junglă, pe malurile râului Tatai. Investiţia a fost de 1,4 milioane de dolari.


    Românul, în mijlocul  plantaţiei de bambuşi
Românul, în mijlocul plantaţiei de bambuşi

„Am deschis un hotel plutitor pe apă, montat pe o platformă. E vorba de mai multe corturi de lux special amenajate. Afacerea merge bine. Anual, am o rată de ocupare de 70%“, explică însufleţit Pawlik. Ziare importante precum „The Guardian“, din Marea Britanie, şi „The New York Times”, din SUA, au scris despre „ideea strălucitoare a românului Valentin Pawlik“ şi despre „condiţiile excelente oferite în mijlocul junglei“. Preţurile nu sunt mici: o singură noapte costă 270 de dolari. Cei mai mulţi turişti vin din SUA, Australia, Marea Britanie şi Franţa, dar şi din alte ţări. Până în prezent, n-a avut nici un turist român. Şi pentru că avea nevoie de o nouă provocare, Valentin a investit anul trecut două milioane de dolari într-o fermă de bambuşi, scrie adevarul.ro. 


    Pe motocicletă, alături de soţie şi cei doi copii
Pe motocicletă, alături de soţie şi cei doi copii

Planuri de viitor? „Vreau să mă pensionez la 50 de ani şi să mă întorc acasă. Voi călători mult, fiindcă o să-mi iau familia şi o să facem ocolul lumii. O să-mi las un om de încredere în Cambodgia, ca să-mi conducă afacerile“, spune Valentin. 

Sunt 30 de grade tot timpul anului

simeon stalpnicul png

Regatul Cambodgia, cu capitala la Phnom Penh, e situat în sud-estul Asiei, are o suprafaţă de 180.000 de kilometri pătraţi şi o populaţie de 15 milioane de locuitori. Ţara are climă musonică, iar temperaturile sunt de 30 de grade Celsius mai tot timpul anului. Vegetaţia luxuriantă, peisajul sălbatic şi numeroasele temple atrag foarte mulţi vizitatori. Sezonul turistic începe în noiembrie şi se termină în martie. Între aprilie şi octombrie, în Cambodgia plouă abundent.

Click! spune

Căsătorit cu filipineza Ana. În Cambodgia, Valentin a întâlnit-o şi pe Ana, o filipineză cu care s-a căsătorit după numai şase luni. Împreună au doi copii, Cristian, în vârstă de 7 ani, şi Adrian, care a împlinit 11 ani. 

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net