Virusul Nipah ar putea declanșa a doua pandemie, se tem specialiștii. Ce știm despre noua amenințare

Ultima actualizare:

    Ca și Covid-19, virusul Nipah este transmis de lilieciSursa foto: Sciencemag
Ca și Covid-19, virusul Nipah este transmis de lilieciSursa foto: Sciencemag

Virusul Nipah ar putea declanșa a doua pandemie, sunt de părere specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății, care l-au inclus pe lista celor 10 cei mai periculoși viruși din lume. Iată ce se știe până acum despre el.

În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății publică o listă extinsă de patogeni care pot să provoace crize de sănătate publică, astfel încât oamenii de știință să își poată prioritiza studiile și finanțarea acestora. OMS se concentrează pe acei viruși care reprezintă cel mai mare risc la adresa sănătății oamenilor, care au cel mai mare potențial epidemic și pentru care nu există vaccinuri. Nipah se află pe această listă, mai exact în top 10 viruși care îngrijorează experții.

Virusul Nipah are o rată de mortalitate de până la 75%

Virusul Nipah a fost descoperit prima dată în Cambodgia și este prezent în fecalele anumitor specii de lilieci scrie BBC. Din păcate, virusul are o rată de mortalitate  de 75% și nu există un vaccin împotriva lui. „Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare”, a declarat unul dintre cercetătorii care studiază acest virus. Mortalitatea cauzată de Nipah este între 4- și 75%, în funcție de locația focarului. 

Nipah are o incubație foarte lungă, chiar și de 45 de zile, ceea ce reprezintă un mare risc de răspândire. Practic, persoana infectată și care nu știe că este bolnavă are la dispoziție mai mult de o lună pentru a-i îmbolnăvi și pe alții. 

Cum se transmite Nipah 

Te poți infecta cu Nipah atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate. 

Cei care se îmbolnăvesc pot să aibă probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri, să resimtă stare de oboseală, dar și encefalită. Între 2001 și 2011 au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, iar din 196 de persoane infectate, 150 au murit. 

De unde provine virusul?

Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își amplasează piețele, casele sau locurile de muncă sub aceștia. Oamenii de știință susțin că transmiterea virusului la om are drept cauză distrugerea habitatului liliecilor. Pe de-o parte de vină este urbanizarea rapidă, pe de altă parte incendiile de pădure și seceta care au dislocat liliecii din arealul lor natural și i-au forțati să se mute în copacii cu fructe din fermele unde erau crescuți porci. S-a constatat că în stare de stres, liliecii produc și emană mai mulți viruși. Forțarea lor să se mute și să intre în contact cu o specie cu care nu ar interacționa în mod normal, a făcut ca virusul Nipah să treacă de la lilieci la porci și de aici la fermieri. Se știe acum că liliecii sunt sursa pentru mai multe boli grave: Nipah, Covid-19, dar și Ebola și Sars. 

Organizația Mondială a Sănătății: „Al doilea an de Covid-19 ar putea fi mai dificil”

Al doilea an de pandemie de Covid-19 ar putea fi mai dificil decât primul, având în vedere modul în care se răspândeşte boala, mai ales în emisfera nordică, în condiţiile în care circulă mai multe tulpini, a avertizat, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters, citat de Adevărul.

„Intrăm în al doilea an, ar putea fi chiar mai dificil având în vedere dinamică transmiterii şi unele probleme pe care le vedem”, a declarat Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS, în timpul unui eveniment care a avut loc online. Bilanţul deceselor la nivel mondial se apropie de 2 milioane de la începutul pandemiei, fiind infectate 91,5 milioane de persoane. ”Cu certitudine, în emisfera nordică, mai ales în Europa şi America de Nord, am văzut o furtună perfectă a sezonului – frig, oameni care stau în interior, un amestec social mai mare şi o combinaţie de factori care au dus la o transmitere mai mare în multe, multe ţări”, a spus Ryan. Directorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove, a spus: ”După sărbători, în unele ţări situaţia se va agrava înainte de a se îmbunătăţi”. 

Pe fondul temerilor de noua variantă, mai contagioasă, a coronavirusului, depistată prima oară în Marea Britanie, dar care între timp s-a extins în lume, guverne din Europa au anunţat, miercuri, măsuri mai stricte de combatere a îmbolnăvirilor. Acestea includ munca de acasă şi închiderea unor magazine în Elveţia, prelungirea stării de urgenţă în Italia şi măsuri în Germania pentru reducerea contactelor între oameni. Restricţii mai dure au anunţat şi Portugalia şi Danemarca.

image
image
image
image
image
image
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net