Virusul Zika se răspândeşte cu repeziciune! Nu există tratament

Ultima actualizare:

    Virusul Zika a ajuns şi în Europa
Virusul Zika a ajuns şi în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că virsul Zika, suspectat că ar fi provocat malformaţii foarte grave ale creierului la mii de copii, se va răspândi cel mai probabil în toată America, recent semnalându-se cazuri și în Europa.

Transmis de țânțari, virusul Zika, care afectează deja 21 de ţări din America de Sud, de Nord şi în Caraibe, constituie o nouă amenințare la adresa sănătății umane, scrie The Guardian.

Un virus pe care mulţi oameni nu îşi dau seama că l-au contactat pune în alertă aproape un miliard de oameni. Este vorba despre Zika, un virus identificat pentru prima dată în 1947 în Africa, şi care acum se răspândeşte cu repeziciune în cele două Americi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează în privinţa unei posibile epidemii.

O persoană a fost testată pozitiv în Danemarca pentru virusul Zika. Acest nou caz vine după ce în ultimele zile alte persoane din Italia, Spania, Marea Britanie sau Elveția au fost depistate ca fiind infectate cu acest virus.

Cetățeanul danez a fost infectat în timp ce se afla în vacanță în America Centrală și de Sud, unde virusul se răspândește cel mai rapid. Pacientul s-a prezentat la spital cu simptome ca dureri de cap și musculare, febră, testele ulterioare demonstrând că a fost infectat cu virusul Zika.

Până în acest moment, în Europa au fost semnalate mai multe cazuri: două în Spania, treei în Marea Britanie, două în Elveția, și mai multe în Italia. Toți cei infectați au declarat că s-au întors recent din America Latină și din zona Caraibelor.

Ce este Zika şi cum se manifestă

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuţă din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a înregistrat în 1968. La fel ca în cazul febrei dengue, virusul este transmis prin muşcătură de ţânţarii Aedes Aegypti, cunoscuţi şi drept ţânţari-tigru, originari din zonele tropicale şi sub-tropicale.

În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecţie trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră şi dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupţii cutanate sau dureri ale muşchilor şi articulaţiilor. Aceste simtome durează între două şi şapte zile.

Îngrijorarea apare atunci când vorbim despre complicaţiile acestei infecţii, în special cele care vizează femeile însărcinate. Virusul Zika este asociat unor afecţiuni neurologice şi malformaţii ale fetuşilor femeii însărcinate care este purtătoare a infecţiei. În Brazilia şi în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boală autonomă care se manifestă printr-o slăbiciune sau chiar paralizie progresivă a membrelor.

Guvernele mai multor state au recomandat cuplurilor să evite sarcinile în următoarele luni, printre care Columbia, Ecuador, Jamaica, dar şi Statele Unite ale Americii. Cea mai drastică recomandare a fost făcută de Guvernul din Salvador, care a sfătuit femeile să nu rămână însărcinate în următorii doi ani.

O infecţie pentru care nu există tratament sau vaccin

În prezent nu există medicamente sau vaccinuri împotriva virusului. Bolnavilor li se recomandă să se hidrateze şi să se odihnească. Medicaţia se reduce la clasicele pastile împotriva durerilor şi febrei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net