Vladimir Putin, ameninţări dure la adresa României

Ultima actualizare:

    Vladimir Putin a făcut declaraţii uluitoare la adresa României
Vladimir Putin a făcut declaraţii uluitoare la adresa României

Declaraţii agresive la adresa României, vineri seară, în problema scutului anti-rachetă instalat de NATO în Europa. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ameninţat ţara noastră şi Polonia. Mai exact, preşedintele a declarat că cele două ţări s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti, deoarece sistemul antirachetă găzduit de cele două ţări reprezintă o ameninţare la securitatea naţională a Rusiei, relatează Reuters.

Vladimir Putin a făcut cea mai agresivă declaraţie până în prezent la adresa ţărilor care vor găzdui elemente ale scutului anti-rachetă american, potrivit adevărul.ro. S-a întâmplat vineri la Atena. "Dacă în trecut în acele zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii luat în vizor, atunci azi vom fi obligaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea” a declarat preşedintele rus, adăugând că "la fel va fi şi cu Polonia".  Putin nu a specificat ce măsuri concrete vor fi luate de Rusia, însă a insistat că nu va acţiona neprovocat. "Nu vom acţiona până când vom vedea rachete în zonele care se învecinează cu Rusia” a declarat liderul rus, conform Reuters.

În faţa acestor ameninţări, niciun oficial român nu a formulat până în prezent un răspuns referitor la declaraţiile preşedintelui rus.  

O variantă extinsă a declaraţiilor preşedintelui rus apare pe site-ul Russia Today, în care acesta detaliază capacitatea Rusiei de a răspunde la adresa ameninţărilor de securitate.  "În momentul instalării lor, rachetele de interceptare (n.r. - ale scutului anti-rachetă) au o rază de 500 de km. În curând vor avea o rază de 1000 de km şi, mai rău, ele pot fi reînarmate cu rachete ofensive cu rază de 2400 de km chiar astăzi, printr-o simplă schimbare de software, încât nici măcar românii nu şi-ar putea da seama de diferenţă” a declarat Putin.  

Elementele din România ale scutului anti-rachetă, găzduite de baza militară de la Deveselu, au fost certificate ca fiind operaţionale începând cu 12 mai 2016, atunci când au fost inaugurate oficial. Partea poloneză a scutului ar urma să devină operaţională începând cu 2018.   România şi Polonia sunt statele care găzduiesc la sol sistemele de interceptare a rachetelor ofensive din cadrul scutului antirachetă. Un al treilea sistem de interceptare este montat pe nava americană USS Monterey, din Marea Mediterană, în timp ce în Turcia şi Marea Britanie sunt instalate radare de avertizare timpurie.  Preşedintele rus şi alţi oficiali importanţi de la Kremlin au declarat de mai multe ori că scutul anti-rachetă american din Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei naţionale a Rusiei. De altfel, Kremlinul a criticat iniţiativa încă de când se afla la stadiul de proiect, la începutul anilor 2000.  Joi seară, într-un interviu apărut în cotidianul american „Washington Post”, premierul Dacian Cioloş a declarat că este „îngrijorat de comportamentul Rusiei” pe plan extern, şi a reiterat poziţia susţinută în trecut de România, Statele Unite şi NATO că scutul anti-rachetă este doar un sistem defensiv.  "Este problema lor. Noi am fost foarte limpezi când am spus că nu este orientat împotriva nimănui, este un sistem pur defensiv. Nu vrem să atacăm pe nimeni. Vrem doar să descurajăm agresiunile este un sistem de descurajare” declarase Cioloş pentru cotidianul american, anterior declaraţiilor preşedintelui rus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net