Alarmă nucleară! Presa britanică a publicat cu litere de o şchioapă rezultatele monitorizării realizate de Autoritatea Norvegiană de Protecţie împotriva Radioactivităţii (NRPA). În mai multe ţări europene au fost detectate în luna ianuarie particule de iod radioactiv 131.


Oamenii de ştiinţă au declarat pentru Daily Mail că aceste particule radioactive au fost “transportate de curenţii de vânt” din estul Europei către vest de-a lungul a mai multor săptămâni. Astfel, după o serie de analize ale calităţii aerului, cercetătorii au descoperit cote de 5,92 şi respectiv 0,5 sieverţi (unitate de măsură ce exprimă doza echivalentă de radiaţii absorbite de ţesuturi). Nivelurile maxime ale radiaţiei au fost înregistrate în Polonia, la jumătatea lunii ianuarie, dar particulele de iod radioactiv au fost observate şi în Germania, Norvegia, Finlanda, Republica Cehă şi Franţa. Iodul 131 are o durată de viaţă scurtă (de până la opt zile) însă este extrem de radioactiv. Contaminează mâncarea şi, dacă e înghiţit, afectează glanda tiroidă. Pentru a verifica dacă este vorba de o ameninţare reală asupra populaţiei europene, SUA au trimis pe bătrânul continent un aparat de zbor WC-135 Constant Phoenix pentru a face teste de radioactivitate. Ziarul britanic “The Sun” a lansat ipoteza că “pe fondul unor relaţii diplomatice tensionate, este posibil ca Rusia să fi efectuat în secret teste nucleare în zona Polului Nord”. Conform raportului emis de Autoritatea Norvegiană de Protecţie împotriva Radioactivităţii, particulele de iod-131 provin de la catastrofe nucleare precum explozia de la Cernobâl, de la Fukushima, dar şi de la detonarea bombelor nucleare.
Deşi a fost descoperită provenienţa particulelor (estul Europei), cercetătorii nu au putut determina ce anume a produs creşterea radioactivităţii în Vest. Astrid Liland, de la Autoritatea Norvegiană, a declarat că “măsurătorile realizate la 16 ianuarie în Svanhovd indică nişte cote care nu sunt alarmante pentru om”. Conform “The Sun”, rachetele nucleare ruseşti de pe submarinele din Marea Nordului sunt capabile să şteargă de pe faţa pământului Franţa.

11-special-2-harta-.jpg

Cote alarmante de radioactivitate au fost înregistrate în vestul Europei, dar sursa rămâne un mister
Foto: Guliver/ Getty Images

Legendă

Ţările afectate: Polonia, Norvegia, Finlanda, Germania, Republica Cehă, Franţa şi Spania
Valorile cotelor sunt exprimate în Sieverţi
Perioada de monitorizare: 16-24 ianuarie 2017
ursa: Autoritatea Norvegiană de Protecţie împotriva Radioactivităţii

 

Click! spune

Iată principalele puteri nucleare şi numărul focoaselor pe care le deţin: SUA, între 5.735 şi 9.960 focoase, Rusia, între 5.830 şi 16.000 şi pe locul 3 Marea Britanie cu 225 de focoase nucleare. Acestea au fost testate cu succes între anii 1945 şi 1952.

 
 
Loading...