Ziua Internațională a fericirii. Șapte citate despre fericire

Ultima actualizare:

    Fericirea este contagioasă, iar un simplu zâmbet poate însenina chiar şi ziua unui străinfoto: Shutterstock
Fericirea este contagioasă, iar un simplu zâmbet poate însenina chiar şi ziua unui străinfoto: Shutterstock

Ziua Internațională a Fericirii (International Day of Happiness) este sărbătorită în 20 martie, fiind cel de-al șaptelea an de celebrare, de la instituirea ei prin rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012 a Adunării Generale a ONU.

Propunerea de adoptare a unei zile internaționale a fericirii a venit la inițiativa Regatului Bhutan, un mic stat cu aproximativ 700.000 locuitori, aflat pe versantul sudic al Munților Himalaya, între China și India. Buthanul este, de altfel, prima țară ce a adoptat un sistem național de măsurare a bunăstării locuitorilor săi numit „sporul național de fericire”, un parametru ce cuantifică cumulat evoluția stării de sănătate, a statutului social, evoluția fizică și bunăstarea spirituală, înlocuind indicatori macroeconomici clasici, precum Produsul Intern Brut. Propunerea a avut suportul americanului de origine indiană, Jayme Illien, consilier la ONU și membru al organizației „Economiști pentru pace și securitate”, un ONG afiliat ONU. Unul dintre scopurile fundamentale ale inițiativei a fost de a atrage atenția asupra unuia dintre marile mituri ale lumii contemporane: acela că fericirea crește direct proporțional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al țărilor.

Trebuie să zâmbim mai mult și să facem ceva nou zi de zi

„Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”, se arăta în Rezoluția adoptată de Adunarea ONU și propunea celor 193 de state membre să celebreze această zi „în manieră potrivită, în special prin activități educative” și să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, fără a-și mai concentra eforturile doar pe creșterea economică. De altfel, oamenii de știință susțin că fericirea depinde foarte mult de lucrurile mărunte din viața noastră. Psihologii afirmă că trebuie să zâmbim mai mult, să dormim nu mai puțin de 6 ore și 15 minute, să ne găsim un loc de muncă aproape de casă și să facem ceva nou în fiecare zi.

Imaginile cu copii și animăluțe de companie îți ridică moralul instantaneu
Imaginile cu copii și animăluțe de companie îți ridică moralul instantaneu

Pentru ediţia din 2018, site-ul oficial al evenimentului îi invită pe cititori să semneze un angajament solemn (pledge) pentru a crea mai multă fericire în jurul lor, completând, în acest sens, un formular simbolic ce poate fi găsit la adresa https://happinessday.org/.

Răspândiți vestea sărbătorii celor din jurul vostru

În al doilea rând, cei de la ONU încurajează pe toată lumea să împărtăşească, în mediul online, vestea că 20 martie este Ziua internaţională a Fericirii, prin folosirea unor termeni cheie precum:  #internationaldayofhappiness (#ziuainternaţionalăafericirii), #happinessday (#ziuafericirii), #choosehappiness (#alegefericirea) sau #createhappiness (#creeazăfericire). Printre sugestiile pe care cei de la ONU ni le fac pentru a atinge o stare sufletească de mulţumire intensă şi deplină se numără alimentaţia corectă, exerciţiile fizice, gândirea pozitivă. Suntem încurajaţi să petrecem cât mai mult timp alături de persoanele apropiate, dar fără să neglijăm introspecţia. Gratitudinea sinceră şi caritatea sunt, la rândul lor, ingrediente ale fericirii.Totodată, cei de la ONU ne amintesc că fericirea este contagioasă şi că un simplu zâmbet poate însenina chiar şi ziua unui străin.

1.Secretul fericirii nu este sa faci ceea ce îți place, ci să-ți placă ceea ce trebuie să faci. J. M. Barrie (1860 – 1937, scriitor și dramaturg scoțian)

2.Sufletul Lumii se hrănește cu fericirea oamenilor. Totul este un singur lucru. Și când tu vrei ceva cu adevărat, tot Universul conspiră la realizarea dorințelor tale. Paulo Coelho (n.1947, scriitor brazilian)

3.Credem că fericirea derivă dintr-un loc în care am fost odată fericiți. Adevărul este că fericirea derivă din noi înșine. Franz Schubert (1797 – 1828, compozitor austriac)

4. Nu există lucruri mărețe, doar lucruri mici cu o dragoste mare. Fericite sunt acelea. Maica Tereza (1910 – 1997, călugăriță catolică)

5.Nu-ți face griji pentru lucrurile pe care nu le poți controla! Acesta este secretul fericirii. Epictet (55 – 135, filosof grec)

6.Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiți pe cât mai mulți oameni. Denis Diderot (1713 – 1784, filosof și scriitor francez)

7.Fiindcă nu știi ce te-așteaptă mâine, luptă să fii fericit astăzi. Omar Khayyam (1048 – 1131, savant, filosof si poet persan)

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net