Fiecare lună vine cu noi scumpiri! Mai trist, alimentele de bază au cele mai mari creşteri de preţ. Numai în ultimele două luni preţul unui kilogram de cartofi s-a majorat cu 20%.


Cea mai mare creştere a preţurilor în luna octombrie, cu 12%, am suportat-o la cartofi, dar şi la ouă (7%). Uleiul s-a scumpit cu aproape 5%, iar făina, cu 2 procente.

Cifrele publicate de Institutului Naţional de Statistică se adaugă majorărilor care au avut loc cu numai o lună în urmă. În septembrie, cartofii fuseseră deja scumpiţi cu 7,42%, ouăle şi uleiul cu 5,89, respectiv 4,66%.

Vom mânca şi pâine mai scumpă, spun producătorii. Grâul din producţia internă nu ne ajunge, aşa că va trebui să cumpărăm de pe pieţele externe. Din pricina scumpirilor, BNR a revizuit rata de inflaţie de la 7,8% la 8,2%.

«Mănânc doar ciorbă de varză»

Alexandrina Pătraşcu, 80 de ani: „Îmi este şi ruşine să vă spun ce mănânc. Verdeaţă! Vara a fost mai bine, că se găsea peste tot, acum e mai scumpă. Fac o supă de varză, pun nişte mărar şi aia e. Am şi uitat gustul cărnii".

Dan Mirea, 58 de ani: „Sunt bolnav de diabet şi toţi banii se duc pe medicamente. Doctorii nici nu se uită la tine dacă nu le dai dreptul. Aşa că, vă întreb? Ce-mi mai rămâne din pensia pe caz de boală? Vă spun sincer, sunt zile în care nu am ce să pun pe masă".

Floarea Chirilă, 82 de ani: „Toate se scumpesc. Cu 1- 2-3%, cât o fi, dar se scumpesc. Pensiile noastre, tot aşa cresc? Nu, statul se gândeşte numai să ia. Ce să ne mai ia, pielea? Am ajuns la limita sărăciei, nu mai putem. Plângem în case de foame".
 
 
Loading...
Citeste tot despre: