Mii de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele după ce doi vulcani au erupt în Guatemala şi Ecuador.


În Guatemala vulcanul Pacaya (sud) a început să erupă, să scuipe lavă şi pietre joi, omorând cel puţin doi oameni şi rănind peste 50 de locuitori. Un nor de cenuşă vulcanică a atins oraşul Guatemala, capitala ţării, relatează AFP. Autoritatea civilă aeronautică a ţării a anunţat joi suspendarea zborurilor pe aeroportul din capitală.


Cel puţin 1.700 de oameni au fugit din calea erupţiei, produsă undeva la 30 de km sud de capitală. Doi oameni au murit şi trei copii au fost daţi dispăruţi. Un bărbat a fost ucis după ce a căzut de pe acoperişul unei clădiri, unde se afla pentru a mătura cenuşa depusă, iar un reporter TV a murit în timp ce filma erupţia.  Preşedintele Alvaro Colom a decretat stare de urgenţă în regiunea Escuintla.

Erupţia vulcanului Pacaya, înalt de 2.552 de metri, a început să se intensifice miercuri, când în atmosferă au fost proiectate lavă, fum şi cenuşă, şi a continuat să se accentueze joi. Seismologii avertizează că erupţia vulcanului Pacaya s-ar putea repeta în următoarele zile.

Pe teritoriul Guatemalei există 288 de vulcani, din care opt sunt activi.

În Ecuador, vulcanul Tungurahua,  care a erupt la 150 de kilometri de capitala Quito, a provocat evacuarea a şapte sate şi a închis aeroporturile şi şcolile din Guayaquil, cel mai populat oraş al ţării. Julio Castro, un locuitor din Guayaquil, îngrijorat pentru sănătatea copiilor lui: "Dintr-o dată, fără niciun avertisment, cenuşa a început să cadă, şi era grea, ne intra în ochi şi în gură. Acum nici nu mai pot să văd, este enervant şi suntem îngrijoraţi pentru copii", a spus el. 

Rapoartele arată că norul de cenuşă dispare, fiind purtat în derivă peste Oceanul Pacific.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: