Ministrul Sănătății, Victor Costache, declarații despre cazul pacientei arse la Floreasca: „Nu era alergică la iod!”

Ultima actualizare:

    Ministrul Sănătății, Victor Costache, va trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătăţii
Ministrul Sănătății, Victor Costache, va trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a dat primele declarații despre cazul pacientei arse pe masa de operație. El a prezentat, marți dimineață, concluziile raportului efectuat de Corpul de Control la Spitalul Floreasca, din Capitală. Astfel, în urma investigațiilor s-a ajuns la concluzia că femeia incendiată în blocul operator nu suferea de alergie la iod, ea fiind diagnosticată greșit. Aceasta este prima din multele erori umane comise de echipa medicală.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a relatat faptul că pacienta care a fost incendiată pe masa de operație și, ulterior, a decedat din cauza rănilor profunde, nu suferea de alergie la iod. Acest diagnostic pus greșit de către medici a fost prima eroare umană care a dus la declanșarea tragediei. O a doua greșeală a medicilor a fost nerespectarea unei proceduri standard care trebuie urmată în cazul tuturor bolnavilor alergici la iod nevoiți să sufere o intervenție chirurgicală. Astfel, echipa operatorie ar fi trebuit să folosească ca dezinfectant nu acel biocid plin de etanol, ci un alt produs care nu este inflamabil și anume gloconatul de clorhexidină. Nu în ultimul rând, trebuie amintit și faptul că femeia a fost operată de către un medic rezident fără ca acesta să fie supravegheat de un medic specialist, asta în ideea în care mai mulți chirurgi erau de gardă în acea zi și, prin urmare, erau prezenți în spital.

Mircea Beuran, demis din funcție

Aceste constatări ale Corpului de Control au fost prezentate la numai o zi după ce medicul Mircea Beuran, cel care ar fi trebuit să opereze pacienta, a fost demis din funcția de șef al Secției de Chirurgie III. Motivele demiterii vin în urma unei anchete administrative desfășurate în cadrul spitalului. Medicul este acuzat că ar fi încălcat o treime din obligațiile asumate în contractual de administrare a secției.  Pe lângă demiterea chirurgului șef, s-au aplicat și amenzi în valoare totală de 30.000 de lei.  

Medicul se apără spunând că demisia este o manevră politică  

În Replică, Mircea Beuran a declarat că va contesta decizia de demitere. El consideră că aceasta nu este motivată, nu a primit nici un raport al cercetării administrative, iar acuzațiile care i se aduc sunt generale. „Mai mult, voi căuta să arăt şi lucrurile care gândesc că stau la baza acestei atitudini. Pentru că am avut poziţii vizavi de privatizările care se ivesc în sistemul medical, de modul în care este gândit rezidenţiatul cu sistemul  privat. (...) Sunt convins de acest lucru (că decizia de demitere are în spate manevre politice - n.r.)”, a mai spus în apărarea sa Mircea Beuran. El susţine că a fost demis pentru că începe să deranjeze. ”Probabil că sesizează pericolul în care începe să intre spitalul, când începe să se decapiteze cu şefii de secţie, că dacă a început cu unul, probabil sunt mai mulţi care deranjează. (... ) Mai mult, de când s-a întâmplat evenimentul şi până acum nu s-a schimbat nimic, nu am văzut nicio schimbare în bine vizavi de materiale, de medicamente, de lucrurile pe care trebuie să ţi le pună la îndemână spitalul”, a mai declarat medicul.

Fostul chirug șef, susținut de colegi

Luni, după ce au aflat că șeful secției de chirurgie a fost demis, peste 20 de medici au intrat în grevă și au declarat că nu vor asista decât cazurile foarte urgente. Ei au protestat împotriva măsurii luate de către conducerea Spitalului Floreasca și îl vor pe Beuran repus în funcție. Aceștia solicită Ministerului Sănătății să ancheteze incidentul, dar și situația care a permis ca așa ceva să se întâmple. "Solicităm Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis ca acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situaţia spitalului este extrem de gravă şi că această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital. În aceste condiţii, medicii au decis să întreruperea activităţii atât în interesul nostru cât şi al pacienţilor, pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistenţa medicală numai pentru urgenţele majore, conform legislaţiei în vigoare", se arată într-o scrisoare semnată de 25 de cadre medicale.   

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a mai declarat că în cazul pacientei arse la Floreasca el a trimis imediat Corpul de Control pentru a evita ca povestea să fie mușamalizată.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net