10 mai este Ziua Independenței Naționale

Ultima actualizare:

    Camera Deputaților a votat ca ziua de 10 mai să fie Ziua Independenței Naționale
Camera Deputaților a votat ca ziua de 10 mai să fie Ziua Independenței Naționale

10 mai este Ziua Independenţei Naţionale a României, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților cu 166 de voturi "pentru”, cinci voturi "împotrivă” şi 92 de abţineri.

10 mai, Ziua Independenței naționale. Ce prevede actul normativ

  • "Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenţei Naţionale a României, zi de sărbătoare naţională, lucrătoare.
  • Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei.
  • Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”.
  • De asemenea, la data intrării în vigoare a acestui act normativ, Legea nr.103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională este abrogată, pentru evitarea paralelismului legislativ.

10 mai marchează trei momente istorice: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din 1866 şi până la momentul abdicării regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast, scrie hotnews.ro

10 mai, Ziua Independenței Naționale, votată cu scandal

Miercuri, în Parlament, au fost dispute aprinse pe marginea acestui subiect, dar în cele din ujrmă legea a fost votată și va merge la promulgare la  președintele Klaus Iohannis. Mai mulți parlamentari și-ar fi dorit ca Ziua Independenței să fie pe 9 mai. 

Pe 10 mai este și ziua eroilor dar și Înălțarea Domnului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net