Ne aşteaptă „vremuri grele”. Luna viitoare trebuie să ne pregătim portofelul pentru Sărbătorile de iarnă, de la cadourile de Moş Nicolae şi Moş Crăciun până la cheful de Revelion, „împachetat” adesea într-o vacanţă costisitoare.


Pentru a face faţă acestor cheltuieli, ar trebui să încercăm încă de acum să facem economii.

  1. Pune zilnic 5 lei în puşculiţă. Nu e un efort mare, iar la final de lună ai deja 150 de lei în plus. Dar ţine minte, pentru acest lucru ai nevoie de perseverenţă şi răbdare. Dacă te obişnuieşti să faci acest lucru, pe termen lung, vei vedea că banala puşculiţă te poate scoate din încurcătură.
  2.  Mergi în supermarket cu lista de acasă. Şi cumpărăturile de zi cu zi trebuie făcute puţin mai planificat. Dacă intri într-un supermarket fără un scop clar, rişti să-ţi fure ochii tot felul de alte produse de care nu ai neapărată nevoie, multe nesănătoase. Fă-ţi de acasă lista cu cele necesare şi să nu te abaţi de la ea! 
  3. Ia mâncare la pachet. Un alt lucru bun pe care poţi să-l faci pentru portofelul, dar şi pentru sănătatea ta este să-ţi iei pacheţel la serviciu. La restaurant, poţi cădea uşor în plasa tentaţiilor culinare care, după ce că sunt scumpe, îţi pot afecta silueta. Mai bine pregăteşte-ţi de acasă mâncare sănătoasă şi mult mai ieftină.
  4. Renunţă la card, plăteşte cash. Astfel, vei avea un reper vizual pentru tot ceea ce cheltuieşti şi, spun specialiştii, poţi economisi cu până la 18% mai mult.  
  5. Lasă maşina acasă. Foarte mulţi bani se duc pe motorină/benzină. Foloseşte cât poţi de mult mijloacele de transport în comun şi poţi avea surpriza să ajungi chiar mai repede la destinaţie. 
  6. Pe ce se duc banii? Este important să ţii evidenţa cheltuielilor şi să te asiguri că respecţi bugetul. Notează-ţi în telefon sau pe o agendă orice cumperi. Astfel, vei vedea exact cât cheltuieşti şi pe ce.
  7. Cumpără doar strictul necesar. Îţi trebuie cu adevărat acum un parfum nou sau un set de oale pentru casă? Dacă nu, amână cheltuiala pentru lunile următoare sau renuunţă de tot la ea, dacă nu e absolut necesară. De asemenea, nu are sens să mai dai banii pe lucruri pe care le ai deja, cum ar fi decoraţiunile de Crăciun. Foloseşte globurile şi steluţele de anul trecut şi doar pentru împrospătarea aerului din casă poţi lua nişte crenguţe de brad şi împleti câteva coroniţe.
  8. Alături de familie, stabiliţi un buget pentru cadourile de Crăciun de anul acesta şi nu îl depăşiţi sub nici o formă. Bugetul nu trebuie să fie unul mare, iar cadoul poate să fie unul simbolic. 
  9. Şi în casă poţi încerca să faci economii la apă, la căldură şi la electricitate. Închide televizorul şi calculatorul dacă nu le foloseşti, scoate din priză toate aparatele electronice (boxă, imprimantă) atunci când pleci de acasă, nu uita becurile deschise dacă nu stai în camera respectivă, iar maşina de spălat pune-o în funcţiune doar dacă e încărcată complet cu haine.
  10. Fii creativ. Copiii îşi vor dori în dar de la Moşul jucării. Nu hăinuţe sau încălţări. Dar dacă are nevoie de papuci de casă şi pe botul lor coasem un clopoţel, spunându-i că aşa veţi afla când merge prin casă, el va reacţiona la partea de joc a cadoului util care va deveni mult mai interesant. Imaginaţia salvează uneori sărăcia sau modestia veniturilor noastre, e de părere psihologul Aurora Liiceanu.
 
 
Loading...
Citeste tot despre: