1.000 de pui de cegă vor zburda în apele Mureşului

Ultima actualizare:

    Puietul a fost eliberat în Mureş săptămâna trecutăFoto: "Adevărul"
Puietul a fost eliberat în Mureş săptămâna trecutăFoto: "Adevărul"

Sturionii de întorc în râu! Mai mulţi pui de cegă (Acipenser ruthenus) au fost eliberaţi în Mureş, pentru popularea sectorului de râu din aria protejată aflată în custodia Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului.

Puietul a fost crescut în sistem recirculant de acvacultură, în cadrul unui proiect de cercetare al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului. Cega era prezentă şi înainte de popularea actuală, dar nivelul acestei specii scăzuse considerabil în ultimele zeci de ani, până aproape de dispariţie.

Specialiştii în piscicultură din universitate au reuşit, în cadrul unui proiect de cercetare, să reproducă în condiţii controlate sturioni din specia Acipenser ruthenus. Puietul a fost eliberat în apele râului când a atins o masă corporală medie de 200 de grame şi o lungime medie de 35 de centimetri. Nu mai puţin de 1.000 de pui de cegă din acest lot au fost eliberaţi în râul Mureş.Pescuitul tuturor speciilor de sturioni este interzis prin lege până în anul 2021, iar reţinerea acestora reprezintă infracţiune. În consecinţă, exemplarele de cegă capturate accidental trebuie redate mediului natural, indiferent de starea acestora.Click! spune


    Cega (Acipenser ruthenus), un peşte care trebuie protejatFoto: 123RF
Cega (Acipenser ruthenus), un peşte care trebuie protejatFoto: 123RF

Cega este cea mai mică specie din familia sturionilor, rareori depăşind un metru lungime. Peştele atinge maturitatea sexuală după vârsta de 4-6 ani şi poate să trăiască până la 20 de ani. Dintre speciile de sturioni care populează apele României, cega este singura care nu migrează în Marea Neagră, trăind exclusiv în ape dulci.

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net