115 bebeluşi, îmbolnăviţi de vaccinul făcut după naştere

Ultima actualizare:

    10 nou-născuţi au avut  nevoie de operaţie
10 nou-născuţi au avut nevoie de operaţie

Abia s-au născut şi deja au făcut cunoştinţă cu sistemul medical românesc. 10 bebeluşi au fost operaţi după ce au avut reacţii severe la vaccinul primit în primele ore de la naştere. În total, 115 nou-născuţi au avut probleme.

Ministerul Sănătăţii a decis, ieri, să sisteze imunizarea împotriva tuberculozei. 115 bebeluşi au avut reacţii adverse severe, mărirea ganglionilor de la subraţ, la vaccinul împotriva tuberculozei, iar 10 au fost chiar operaţi.

"Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ai Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile şi ai OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită.

Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă", a declarat ieri ministrul sănătăţii, Raed Arafat.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Până să se oprească linia de producţie, copiii erau vaccinaţi împotriva TBC cu un ser produs de Institutul Cantacuzino. În prezent, acesta este importat tocmai din Danemarca.

Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri din 2010
Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri din 2010

Institutul Cantacuzino este, de ani buni, mărul discordiei în sistemul de sănătate, fiind singurul producător intern pentru vaccinuri şi seruri. Încă din februarie 2010, toate liniile de producţie fiole au fost închise, pentru că nu au mai primit autorizaţii de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Liniile învechite datează încă din anii '80 şi nu au mai fost modernizate deloc de atunci. Sindicaliştii de la Cantacuzino acuză însă că nu s-au făcut investiţii în acest institut, cu bună ştiinţă, pentru ca marile companii internaţionale să poată aduce vaccinurile lor pe piaţa românească.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net