12 ani fără Gil Dobrică. De ce nu a fost căsătorit niciodată artistul

Ultima actualizare:
Au trecut 12 ani de când a murit Gil Dobrică. I s-a spus Ray Charles al României
Au trecut 12 ani de când a murit Gil Dobrică. I s-a spus Ray Charles al României

Au trecut 12 ani de când a murit Gil Dobrică. Era un artist iubit pentru simplitatea şi modestia lui, dublate de un talent recunoscut de toată lumea şi de o pasiune nebună pentru muzică, spun cei care l-au cunoscut. Uite de ce Gil Dobrică nu a fost căsătorit și nu a avut copii.

Gil Dobrică a avut o viață frumoasă, până când bolile i-au șubrezit sănătatea. Cunoscutul artist a murit la 61 de ani, pe 17 aprilie 2007, după o lungă suferinţă despre care nu îi plăcea să vorbească. Era trist pentru că nu mai era chemat să cânte.

I s-a spus Ray Charles al României. Cântărețul american era idolul său dintotdeauna, iar când l-a întâlnit pe marele artist american, în 1996, la Brașov, Gil Dobrică a spus: ”Este cea mai frumoasă zi din viața mea.” Familia i-a pus pe crucea din cimitir o poză de la întâlnirea cu Ray Charles, idolul artistului.

Viața de artist, turneele, nopțile petrecute în cluburi și-au pus amprenta asupra lui Gil Dobrică, care începuse să bea și să fumeze în exces. După 1989, lovit de gută, o boală necruțătoare, și-a petrecut ultimii ani din viață trist. 

Nu avea pensie, nu avea copii sau soție. ”Nevestele vor copii şi cum aş fi crescut eu copii? Cărându-i dintr-un turneu într-altul? În meseria mea, căsătoriile se fac şi se desfac aiurea”, a explicat Gil Dobrică pentru ziarele vremii.

Gil Dobrică, averea

Când a murit, toată lumea credea că Gil Dobrică este sărac pentru că obișnuia să arunce banii pe băutură, pe țigări, pe petreceri. Totuși, familia lui s-au supărat că a lăsat moștenire unei surori toată averea lui. Artistul i-a lăsat Florinei Pătru, una dintre surori, o garsonieră pe Calea Victoriei din Capitală evaluată la 100.000 de euro, o vilă în centrul orașului Craiova evaluată la 80.000 de euro și un apartament în cartierul craiovean Craiovița Nouă, evaluat la 60.000 de euro, plus un miliard de lei vechi (100.000 de lei), din drepturi de autor și spectacole.

Gil Dobrică, biografia

Gil avea 16 ani când părinții l -au dat la o şcoală profesională să se facă strungar. Colegii lui de școală spuneau că Georgică fredona şi bătea ritmul cu cheile de la strung. A debutat la 17 ani și până la sfârșitul vieții a interpretat muzica altora, de regulă ale lui Ray Charles și alți artiști de gen.

A început să cânte la 17 ani, mai întâi la clubul Uzinei ”7 Noiembrie”, din Craiova, iar apoi, în anii `70, prin barurile celebre de atunci, Atlantic, Continental, Athenee Palace, Doina.


    Au trecut 12 ani de când a murit Gil Dobrică. I s-a spus Ray Charles al RomânieiFOTO: filedeistorie
Au trecut 12 ani de când a murit Gil Dobrică. I s-a spus Ray Charles al RomânieiFOTO: filedeistorie

Artist cu o personalitate unică, celebru pentru interpretarea hitului ”Hai acasă”, Gil Dobrică şi-a amintit într-un articol publicat de ziarul Adevărul cum o admiratoare din Germania i-a pus în mână un disc cu Ray Charles, la începutul anilor `70. A ales piesa ”Take Me Home, Country Roads” şi a adaptat-o în cel mai nobil mod. ”Toată capodopera lui Ray Charles mi s-a potrivit ca o mănuşă, ca un strop de aur”, spunea Gil Dobrică.

A colaborat cu trupa Sfinx, a cântat cu cenaclul Flacăra și era nelipsit din barurile de pe Litoral. Au urmat anii ʼ90, când a intrat într-un con de umbră, înfruntând boala în tăcere. Se considera, totuşi, un ”fericit trist”, fericit că încă mai gusta viaţa şi trist pentru că fusese uitat de public şi se trezise, brusc, bolnav, fără pensie  şi consumat de numeroase depresii. Suferea de gută cronică şi pneumonie. 

Gil Dobrică l-a întâlnit pe Ray Charles în 1996

La un moment dat, cântăreţul declara: ”Nu-mi vine să cred că mai exist.” Peste patru decenii de cântări prin cluburi şi baruri, noapte de noapte, până la orele dimineţii, îşi spuneau cuvântul. A fost o lecţie de supravieţuire dată de situaţia financiară precară, dar care i-a irosit, în mare parte, forţele.

Pe idolul său, Ray Charles, Gil Dobrică l-a întâlnit abia în 1996, la Cerbul de Aur. De-o viaţă îi cânta piesele. "Majestate, i-a spus românul, vă aştept şi vă iubesc de 33 de ani.” Cei doi s-au îmbrăţişat câteva clipe, pentru a pecetlui legătura ce îi unise atât timp.

Gil Dobrică ne-a părăsit, dar ne-a lăsat melodiile sale celebre: ”Hai acasă”, ”Discuţie în familie”, ”Dragoste la prima vedere”, ”Banalitate” și multe altele.

Citiți și despre alți artiști pe care i-am pierdut

Citiți și despre povestea celebrei melodii ”Lalele, lalele, a lui Luigi Ionescu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net