Alegerile prezidenţiale care au avut loc în 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009 s-au dovedit a fi cele mai strânse, dar şi controversate din istoria postdecembristă. Au fost, din nou, 12 candidaţi înscrişi pe listele primului tur, dar şi multe răsturnări de situaţie.


Printre candidaţi s-au numărat Vadim Tudor, care a obţinut doar 5,56% din voturi, Gigi Becali, care s-a oprit la 1,91%, dar şi Sorin Oprescu sau Crin Antonescu, liderul PNL. Un personaj aparte a fost, iniţial, Radu Duda, Principe al României, conform titulaturii de atunci, care s-a înscris în cursa prezidenţială, dar a renunţat să mai candideze înaintea primului tur. Pe listă au mai fost nume, astăzi aproape uitate, ca acelea ale lui Ovidiu-Cristian Iane, din partea Partidului Ecologist, Remus Cernea (Partidul Verde) şi independenţii Constantin-Ninel Potârcă sau Eduard Manole. Dar lupta finală s-a dat între Traian Băsescu – care a câştigat primul tur, însă doar cu un procent avantaj - şi candidatul PSD, Mircea Geoană, preşedintele partidului, care între cele două tururi a făcut o alianţă electorală cu Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu. 

În plus, liberalii conduşi de Crin Antonescu (care obţinuse 20,02% în primul tur) erau, majoritar, împotriva manierei de conducere a preşedintelui Băsescu, ca şi a felului în care se comportase fostul lor aliat din 2004 cu guvernul liberal condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

07-act2.jpg

Mircea Geoană a pierdut alegerile, câştigător fiind declarat Traian Băsescu

 

Pe scurt, Mircea Geoană avea lejer, înaintea celui de al doilea tur, inclusiv în toate sondajele de opinie, mult peste 50% din intenţia de vot. Cu toate acestea, ajutat şi de erori copilăreşti făcute de Geoană, mai ales înainte de înfruntarea decisivă televizată, dar şi de prestaţia din timpul acesteia, Băsescu a învins din nou. Dar nu imediat, pentru că primele sondaje la ieşirea de la urne îl dădeau învingător pe Geoană, cu 52% din voturi, motiv pentru care a şi fost supranumit „preşedinte pentru o noapte”, cea de 6 spre 7 decembrie. A devenit celebru discursul în care Geoană le-a mulţumit alegătorilor, colegilor de partid şi familiei, în special soţiei, căreia i s-a adresat cu formula devenită clasică ”Mihaela, dragostea mea!”. În dimineaţa zilei de 7, lucrurile începeau să se schimbe în favoarea lui Băsescu, mai ales prin rezultatele ce veneau de la multe secţii de votare din străinătate. În ciuda acuzaţiilor de fraudare a votului aduse de Geoană şi PSD, la final, Traian Băsescu a fost declarat câştigător, „la mustaţă”, cu 50,34% din cele aproape 10,5 milioane de voturi exprimate, Geoană obţinând „doar” 49,66%. Pe cei doi i-au despărţit ceva mai puţin de 70.000 de voturi. Dar faptul rămânea: Băsescu, la Cotroceni pentru încă 5 ani. 

 
 
Loading...