25 de boli contagioase pentru care ești obligat să stai izolat acasă sau internat. Lista a fost aprobată de Guvern

Ultima actualizare:

    Pacienții cu boli contagioase vor fi izolați la domiciliu sau internați, în funcție de forma pe care o fac
Pacienții cu boli contagioase vor fi izolați la domiciliu sau internați, în funcție de forma pe care o fac

Guvernul a aprobat printr-o hotărâre lista cu cele 25 de boli contagioase pentru care ești obligat să stai izolat acasă ori internat. Coronavirusul se află la capătul ei, potrivit propunerii Ministerului Sănătății.

25 de boli contagioase ne vor ține în casă! La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat lista acestora.

Este vorba despre: Poliomielită, Difterie, Rujeolă, Pertussis, Febră tifoidă, Febră paratifoidă, Boală meningococică (MCSE), Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă, Antrax pulmonar, Rabie umană, Holeră, Pestă, Variolă/varioloidul, Gripă umană cauzată de un nou subtip de virus gripal,  Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă, Febră hemoragică Lassa,  Ebola, Febră hemoragică Marburg, Febră hemoragică Crimeea Congo, Febră galbenă, Nipah, SARS, MersCoV2, Sars-Cov2 și Boala cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut/ emergent.

”Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poat determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populația generală”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Odată diagnosticat cu una dintre cele 25 de boli contagioase, pacientul fie va fi izolat acasă, fie internat în anumite unități sanitare, atunci când este vorba despre forme de boală medii, severe şi critice.

”Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele și secțiile de boli infecțioase de pe teritoriul țării, lista unităților sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate, în scopul evaluării clinico-biologice și acordarii serviciilor medicale necesare, cuprinde în primul rând aceste tipuri de unități sanitare. În funcție de capabilitatile acestor unități spitalicesti, de fazele evolutive și de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I și de Faza II. Unitățile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecți sau confirmați pentru una din afecțiunile prevăzute şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase”, precizează autoritățile. În cazul în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii,   pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice  se vor trata în clinici care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanica și care se  bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secțiilor județene de boli infecţioase sau spitalelor/secțiilor județene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

Unde sunt internați cei care sunt diagnosticați cu una dintre cele 25 de boli contagioase

Reţeaua de spitale se stabilește la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, și cuprinde următoarele tipuri de unități sanitare:

  • spitalele județene sau municipale de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale;
  • spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I , Faza II sau suport,  pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de Guvern.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net