3 aliați în lupta cu colesterolul, după mesele îmbelșugate de Sărbători

Ultima actualizare:

    Din 2018 vom avea mai multe zile libere de Paștefoto: arhiva Click!
Din 2018 vom avea mai multe zile libere de Paștefoto: arhiva Click!

Colesterolul este prezent în toate alimentele de origine animală, precum carnea, lactatele și ouăle, nelipsite de pe mesele românilor cu ocazia sărbătorii Paștelui. Astfel, când în dietă predomină acest tip de alimente, nivelul colesterolului LDL, supranumit și colesterol “rău”, riscă să crească și să se depună pe vasele de sânge, provocând îngustarea arterelor.

Pentru a preveni riscurile unei îmbolnăviri, nutriționiștii recomandă să ne supraveghem alimentația și să nu facem excese, în special în perioada sărbătorilor, când tentațiile culinare abundă. În topul aliaților în lupta cu colesterolul specialiștii includ și berea, consumată moderat, usturoiul și merele.

Berea, consumată moderat

„Mesele copioase reprezintă, fără îndoială, o tentație căreia nu mulți îi rezistă, punând astfel organismul la grea încercare. Când consumarea în exces a alimentelor se produce și după o perioadă de post, organismul trebuie să facă față unei provocări și mai mari. De aceea, este nevoie ca în această perioadă să introducem în dietă alimente care să ajute organismul să lupte cu colesterolul LDL, așa-numitul colesterol rău. Sursă de antioxidanți și fibre solubile, chiar berea, consumată moderat, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol bun, HDL”, spune Corina Aurelia Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Antioxidanții prezenți în bere au ca sursă chiar ingredientele naturale din care această băutură este fabricată: cerealele şi hameiul. Cantitatea totală de antioxidanţi din bere depinde de tipul de bere.

Usturoiul, aliatul organismului

Beneficiile usturoiului sunt cunoscute încă din timpuri străvechi, fiind considerat o plantă medicinală încă din Antichitate. Bogat în fitonutrienţii seleniu, zinc, mangan și vitaminele A şi C, usturoiul întărește sistemul imunitar, împiedică formarea cheagurilor de sânge, favorizând circulația și joacă un rol activ în combaterea colesterolului LDL.

Pentru a beneficia 100% de proprietățile medicinale ale usturoiului, acesta trebuie consumat crud.

Un măr pe zi

Fibrele, cele solubile în mod deosebit, au demonstrat o eficiență deosebit de mare în lupta cu colesterolul „rău”. Potrivit specialiștilor, 15 grame de fibre solubile consumate zilnic pot determina scăderea nivelului colesterolului cu până la 10%. Printre fibrele solubile care au acest efect se numără pectina, o substanță prezentă în măr care scade colesterolul „rău” și ajută procesul de digestie.

Consumul zilnic de mere poate ține sub control nivelul colesterolului, afirmă specialiștii în nutriție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net