3 zile de doliu național la moartea regelui. Când a mai fost decretat în România

Ultima actualizare:

    În perioada de doliu național steagurile României sunt coborâte în bernă și orice manifestare artistică este amânată sau anulată
În perioada de doliu național steagurile României sunt coborâte în bernă și orice manifestare artistică este amânată sau anulată

Guvernul a decis stabilirea a trei zile de doliu național pentru decesul Regelui Mihai I, în 14, 15 și 16 decembrie. Pe 13 decembrie, trupul neînsuflețit al regelui va fi adus în țară din Elveția și dus direct la Castelul Peleș. Datele și durata doliului au fost stabilite marți seară într-o întâlnire desfășurată la Guvern, la care au participat reprezentanții mai multor instituții guvernamentale și cei ai Casei Regale

Potrivit Legii 75/ 1994 citată de ziare.com, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României. Acest lucru se va întâmpla și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și pe navele de orice fel și pe ambarcațiuni ce navighează sub pavilion romanesc. ceeași obligație revine și persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Posturile naționale de radio si televiziune, precum și instituțiile de cultură își modifică programul și îl adaptează doliului. Toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru perioada în care este doliu național sunt amânate.

Ultima oară când a mai fost doliu național a fost pe 13 august 2016, în memoria reginei Ana, care a murit pe 1 august într-un spital din Elveţia, la vârsta de 92 de ani.

În 2016 a mai fost doliu naţional, pe 24 martie, în memoria românilor care ai murit în atentatele teroriste din Bruxelles din 22 martie 2016.

S-a mai decretat doliu naţional în urma tragediei de la clubul Colectiv. Au fost tot trei zile de tristețe, la fel ca și la Regele Mihai: 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie 2015, în memoria victimelor de la incendiul din clubul “Colectiv”, al cărui bilanț final a fost de 64 de morţi.

Pe 26 iunie 2013, a fost decretat doliu național în urma tragediei din Muntenegru din 23 iunie 2013, când au murit 18 români şi alţi 29 au fost răniţi după ce un autocar s-a răsturnat într-o prăpastie. Măsura a fost impusă atât în România, cât și în Muntenegru.

Pe 18 aprilie 2010, a fost decretat doliu național de o zi, când au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de oameni, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

Pe 3 august 2007 a fost doliu naţional, când au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani.

Cu doi ani înainte, pe 8 aprilie 2005 România a ținut doliu în memoria Papei Ioan Paul al II-lea.

Pe 14 martie 2004 s-a ținut doliu național în memoria celor 16 români care au căzut victime ale atentatelor teroriste din Spania din 10 martie 2004.

Guvernul a impus doliu național și pe 14 septembrie 2001, în memoria victimelor atacurilor teroriste din Statele Unite din 11 septembrie.

După Revoluție, în România a fost decretat doliul național prima oară pe 12 ianuarie 1990, chiar în memoria românilor morți în decembrie 1989

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net