30 de ani de la începerea protestului din Piața Universității. Povestea mișcării care a schimbat România

Ultima actualizare:

    Așa arăta Piața Universității în 1990 în timpul protestelor anti-comunisteFoto.adevărul.ro
Așa arăta Piața Universității în 1990 în timpul protestelor anti-comunisteFoto.adevărul.ro

A început ca un miting de protest dar a devenit un fenomen și a intrat în istorie. Se împlinesc 30 de ani de la protestul din Piața Universității, cel mai amplu din istoria României, o mișcare canticomunistă are a adus țara noastră în atenția lumii pentru prima oară după Revoluție.I s-a spus “Golaniada”, de la termenul “golan” folosit frecvent de puterea din acea perioada pentru a-i caracteriza pe protestatari.

Pe 22 aprilie 1990, în Piaţa Victoriei are loc o demonstraţie anticomunistă îndreptată mai ales împotriva”conducătorului suprem”din acea perioadă, Ion Iliescu. Acesta, fost oficial comunist de rang înalt, ajuns acum liderul Frontului Salvării Naţionale care conducea țara, tocmai îşi depusese candidatura pentru cea mai înaltă funcție în stat la alegerile din 20 mai. Toți cei strânși acolo erau nemulțumiți de acapararea puterii de către foștii comuniști. După terminarea protestului, manifestanții au trecut prin Piața Universității iar un grup a decis să rămână pe loc pentru a crea un eveniment care să atragă atenția și să permită transmiterea în direct la TVR, singurul post pe atunci. Nu știau că alături de ei vor veni zeci de mii de oameni, Piața Universității va rămâne ocupată 53 de zile iar Puterea îi va alunga cu mijloace sângeroase după războiul urban din 13-15 iunie, denumit prima mineriadă

 

Ion Iliescu numește”golani”protestatarii din Piața Universității

Ion Iliescu nu a vrut să discute cu cei din piață și a calificat drept”huligani”şi”golani”demonstranţii de la Universitate. Afirmațiile în loc să ducă la stigmatizarea acestora nu au făcut altceva decât să aducă mai mulți oameni la locul protestului. Imediat în piaţă au început să vină din ce în ce mai mulţi oameni. Primele scandări au fost:”Nu suntem partide!”şi”Suntem golani!”. Cuiva i-a venit ideea de a scrie „golan” pe un cartonaş pe care l-a prins pe piept, ca pe o insignă. A fost suficient ca gestul să fie copiat de toţi cei din jur. Mii de oameni şi-au creat astfel de insigne. Insulta adresată manifestanţilor de Ion Iliescu a devenit rapid simbolul luptătorului anticomunist, al militantului pentru democraţie, intrând astfel în legendă. S-au format chiar „categorii” de golani: „golan de bine”, „golan de bună-credinţă”, „golan titrat", „golan elev”, „mini-golan”, „golan muncitor”, „golan arestat”, „golan alergic la roşu”, „golan cu două doctorate”, „golan meditator de fesenişti”, „golan cu opinii”, „mamă de golan”.

Ce se întâmpla de fapt în Piața Universității

Facultatea de Arhitectura a devenit “Facultate de golani”, iar “Imnul golanilor”, al lui Cristian Paturca a răsunat în piață în toată această perioadă. In fiecare noapte, “golanii” din piață cântau: “Mai bine haimana, decat tradator/Mai bine huligan, decat dictator/Mai bine golan, decat activist/Mai bine mort, decat comunist”. Manifestanții mai aveau și alte două cântece de suflet, repetate seară de seară, zi de zi:“Ruga” si “Vino, Doamne” ale lui Vali Sterian.

Ion Iliescu la alegerile din 20 mai 1990
Ion Iliescu la alegerile din 20 mai 1990

La inițiativa Ligii Studenților, condusă de Marian Munteanu, un student al Facultății de Litere ajuns liderul si coordonatorul evenimentelor din acea perioada, balconul Univesității a fost deschis pentru oricine voia sa-și exprime punctul de vedere. A fost momentul culminant al manifestațiilor, sute de personalități și oameni obisnutii trecand pe la ceea ce a fost denumit“Tribuna Democratiei”. Protestatarii devin brusc inima mișcării anticomuniste românești: cer libertate de exprimare si o presă care să nu fie manipulată, îndepărtarea fostei nomenclaturi comuniste de la putere, judecarea celor vinovați pentru pierderile de vieți omenești din decembrie ’89 si adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara (interzicerea dreptului fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de securitate de a candida al alegeri). Ion Iliescu și cei din jurul său nu au acceptat niciodată să discute cu protestatarii

Piața Universității a devenit kilometrul 0 al democrației

Atmosfera în Piața Universității a fost în cele 53 de zile cea dintr-o agoră a democrației. Oamenii strânși acolo, în majoritate tineri au scandat, au cântat, au organizat spectacole, ba unii au adus și corturi și au organizat un adevărat camping al democrației în piață. Un lucru nu s-a schimbat însă din prima până în ultima zi: discursul anticomunist și împotriva puterii, ale cărei vârfuri erau atunci exponenți ai puterii comuniste. Prin Piata Universitatii s-au perindat tot felul de oameni iar democrația impusă acolo, păstrată de la început până la sfârșit a pus laolaltă de la profesori universitari, la muncitori, de la scriitori și actori, la studenți. Nu avea cum altfel pentru că Piața Universității era și zona în care a fost prima baricadă la Revolutia din 1989.

Citiți și

A murit Cristian Paţurcă, creatorul «Imnului golanilor» din Piaţa Universităţii 1990

Au trecut 28 de ani de la Mineriada din 13 -15 iunie 1990. Filmul evenimentelor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net