34 de ieşeni, vaccinaţi după ce au mâncat dintr-o vacă turbată

Ultima actualizare:

    Proprietarii au tăiat vaca bolnavă de rabie, apoi au vândut-o consătenilor (Foto: Arhivă)
Proprietarii au tăiat vaca bolnavă de rabie, apoi au vândut-o consătenilor (Foto: Arhivă)

O familie din localitatea ieşeană Dagâţa şi-a îmbolnăvit vecinii după ce şi-a tăiat vaca turbată şi a vândut-o prin sat.

Proprietarii au ignorant interdicţiile medicului veterinar şi au tăiat vaca bolnavă de rabie, apoi au vândut-o consătenilor. 34 de persoane au avut nevoie de vaccin antirabic după ce au mâncat cu bună credinţă din animalul bolnav.

„Au fost vaccinaţi antirabic 34 de localnici din Dagâţa. Am fost acolo cu cei de la Ambulanţă, i-am identificat pe cei care au intrat în contact cu vaca şi le-am acordat tratamentul de specialitate", spune profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Incidentul s-a petrecut pe 12 mai, când animalul nu mai putea fi stăpânit pe câmp de văcar. Proprietara, Elena Chiriac, a chemat veterinarul, care i-a prezentat faptul că este posibil să aibă rabie. De teama că va rămâne în pagubă, femeia a tăiat vaca, iar apoi a vândut-o prin sat mai multor vecini.

Specialiştii ieşeni susţin că rabia este destul de frecventă în judeţul Iaşi, zilnic, la spital prezentându-se câte 50 de persoane care au fost muşcate de diverse animale şi care au nevoie de vaccin antirabic. Astfel, cheltuielile s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Anul trecut am avut 16 focare de rabie cu 1.774 de prezentări şi 674 de vaccinări, iar anul acesta, numai în 6 luni, avem deja 15 focare, 1.142 de prezentări şi 698 de vaccinaţi. În accesaşi perioadă a anului trecut s-a cheltuit 61.000 de lei pe vaccinuri, iar anul acesta 155.000 de lei", mai spune profesorul Carmen Dorobăţ.

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net