4 idei pentru minivacanţa de Sfântă Mărie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Puţini români îşi făcuseră, până ieri, planuri pentru ziua de 15 august, sărbătoarea de Sfântă Mărie. Era joi, urma o zi lucrătoare şi abia apoi weekendul. Iată însă că guvernanţii s-au gândit, din nou, la nevoia de odihnă a românilor şi au decis, brusc, să declare nelucrătoare şi ziua de vineri. Uite aşa, dintr-o semnătură, cei peste un milion de bugetari s-au ales cu o minivacanţă de patru zile. Până luni e liber la distracţie. Click! îţi spune unde vor fi punctele "fierbinţi" zilele acestea.Mănăstirea Nicula

Zeci de mii de credincioşi vor participa la slujbele de la Mănăstirea Nicula, cel mai cunoscut loc de pelerinaj în ziua de Sfăntă Mărie. Pelerinii vin să îi mulţumească Maicii Domnului că i-a ajutat să treacă peste greutăţi sau să o roage să le dea sănătate şi fericire. Bătrâni şi tineri din toate colţurile ţării se roagă la icoana Maicii Domnului, înconjoară în genunchi şi în coate bisericuţa de lemn din curte, dorm sub cerul liber. Liturghia va începe astăzi, de la ora 9.00 şi va fi oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ. După slujbă, mănăstirea va oferi o masă caldă, obişnuitele sarmale, 16.000 la număr, şi cozonac.

Petreceri nesfârşite pe Litoral

Litoralul este plin de surprize pentru bugetarii care aleg să-şi petreacă minivacanţa de Sfânta Maria pe malul mării. Cap de afiş va fi Ziua Marinei. Programul zilei de 15 august începe la ora 10.00 şi se termină târziu în noapte. Marinarii vor încânta publicul cu jocuri marinăreşti şi exerciţii demonstrative. Zeul Neptun, însoţit de nim­fele sale, va ura vânt din pupa navelor, de pe faleza Cazinoului. În weekend se întorc dacii şi romanii în cetatea Tomis, la Festivalul Antic. În Parcul Tăbăcărie se anunţă bătălii spectaculoase, demonstraţii tactice, ateliere de ceramică şi fierărie, expoziţii de gastronomie.

simeon stalpnicul png

Grătar la munte

Valea Prahovei va fi luată din nou cu asalt de zeci de mii de români care speră să scape pentru câteva ore de arşiţa marilor oraşe. Tone de mici, pulpe de pui şi cefe de porc vor sfârâi în în zona „La Iepure", la Pietrele lui Solomon, la lacul din Noua şi în zona „La Căciulă" de lângă Grădina Zoologică. În total, sunt amenajate 160 de mese de şase, opt sau zece locuri.

simeon stalpnicul png

Plimbări gratuite cu vaporaşul în Parcul Herăstrău

Bucureştenii au şi ei parte de distracţie de Ziua Marinei. Adiministraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB) le oferă plimbări gratuite cu vaporaşul pe lacul din Parcul Herăstrău, de la ora 12.00 şi până la ora 20.00. Începând cu ora 9.00, la Debarcaderul Central - Pavilion H, sunt programate ridicarea pavilionului şi a marelui pavoaz, în prezenţa Gărzii de Onoare şi a fanfarei militare. Iată ce alte evenimente mai sunt organizate azi în Capitală.

simeon stalpnicul png

Ora 9.00, Târgul de Sfânta Maria, Muzeul Satului, intrarea liberă;

Ora 10.00, Târg de artizanat de Sfânta Marie Mare, Parcul Cişmigiu, intrarea liberă;

Ora 20.30, Concert Nico, grupul vocal Acapella şi Andrei Tudor Band, Parcul Colţea, intrarea liberă.

Flash news

Onomastică. Peste 2,2 milioane de români îşi serbează azi onomastica. Circa 1,8 milioane dintre aceştia sunt femei, cele mai multe cu numele Maria. Dintre sărbătorite, 273.454 se numesc Mariana, 51.620 Marinela, iar alte 31.149 sunt Mioara. Mai sunt 310.751 de bărbaţi care poartă numele Marian, 102.620 care se numesc Marin şi 3.332 au fost botezaţi Marinică.

Trafic. Circulaţia este restricţionată astăzi, între orele 6.00 -22.00, pentru vehiculele mari, altele decât pentru transport persoane, pe autostrăzi şi drumuri naţionale europene, informează CNADNR. În acest fel autorităţile încearcă să reducă aglomeraţia care se face de obicei în zilele de sărbătoare.

Jandarmi. Peste 5.000 de jandarmi şi 2.000 de pompieri vor supraveghea lăcaşurile de cult în timpul manifestărilor religioase care vor avea loc, de sărbătoarea Sfintei Maria. Jandarmii vor fi prezenţi şi în zonele de agrement, acolo unde cei prea veseli după atâta distracţie pot provoca scandaluri.

Vamă. Poliţia de Frontieră a suplimentat cu 170 numărul poliţiştilor, pentru a evita aglomerările la graniţă şi pentru realizarea unui control fluent.

PoliţiE. Peste 11.000 de poliţişti vor acţiona în stradă, zilnic, în perioada 14-18 august, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei. Traficul pe drumurile naţionale va fi supravegheat de echipaje şi din elicopter.

Trenuri. Circa 400 de trenuri vor fi controlate suplimentar de poliţişti de la transporturi, pe rutele spre Litoral şi către staţiunile montane, precum şi în 15 aeroporturi internaţionale şi naţionale.

Pe Litoral, vreme numai bună de plajă

Canicula se prelungeşte, anunţă ANM. Azi şi mâine, vremea se menţine deosebit de călduroasă în sudul ţării. Vor fi frecvent valori de peste 35 de grade, iar în Lunca Dunării se vor înregistra chiar şi 37 de grade. Însă, din nordul ţării încep să se adune nori negri care vor aduce ploi în averse, fulgere şi tunete, rafale de vânt. Pe Litoral, vremea va fi frumoasă şi nu sunt anunţate ploi. Azi vor fi 34 de grade, iar în acest weekend se vor înregistra în jur de 30 de grade. În Capitală, azi va fi caniculă, iar în zilele următoare, în jur de 30 de grade. (M. Dohi)

Veste proastă pentru pensionari

Cei care aşteptau scrisori de felicitare sau bani, trebuie să mai aibă răbdare o zi. Poştaşii sunt liberi azi, de Sfânta Maria. De aceea, alocaţiile, indemnizaţiile, pensiile, mandatele şi coletele vor întârzia. Compania Naţională Poşta Română informează că astăzi este zi nelucrătoare, iar oficiile poştale din toată ţara vor fi închise. Aşadar, toate trimiterile poştale vor fi distribuite abia vineri, 16 august, chiar dacă datează din 13 sau 14 august.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net